U trendu

Slovenija će poslati Hrvatskoj notu o provođenju arbitražne presude

Slovenija će iduće sedmice Hrvatskoj poslati posebnu notu u vezi početka sprovođenja arbitražne presude o granici, za koju je Hrvatska rekla da je neće sprovesti, a vlada će imenovati i posebnu grupu koja će koordinirati sprovođenje odluke arbitražnog suda, najavio je u petak slovenački premijer Miro Cerar u razgovoru s načelnicima pograničnih opština uz hrvatsku granicu.

Koordinacija ministara i do sada je delovala, ali po Cerarovim rečima u pozadini jer presuda arbitraže nije bila poznata, a sada će se njeno postojanje i formalno potvrditi, prenosi Hina.

Cerar je predstavnicima lokalnih zajednica na južnoj granici rekao da na sastanku u Ljubljani koji je za idući mesec dogovorio s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem ne namerava razgovarati o novom rešenju graničnog pitanja nego o sprovođenju arbitražne presude koja je po njegovom mišljenju obavezujuća za obe strane, dakle i za Hrvatsku koja je iz postupka izašla nakon što ga je Slovenija kompromitovala.

Slovenačka vlada danas je u vezi s arbitražnom odlukom na svojoj sednici donela zaključak da je arbitražni sud objavom arbitražne odluke „obavio svoj zadatak naložen arbitražnim sporazumom“, objavila je kancelarija za informacije slovenačke vlade.

„Vlada naglašava da će Republika Slovenija dosledno, kao i do sada, poštovati međunarodno pravo i pravo EU, te presudu arbitražnog suda, što očekuje i od Republike Hrvatske. Vlada Republike Slovenije poziva Republiku Hrvatsku na dijalog o sprovođenju arbitražne presude“, navedeno je u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.