U trendu

Slovenija i Hrvatska među zemljama sa najmanje uticaja u EU

Prema istraživanju Evropskog saveta za spoljne odnose, sa sedištem u Londonu, i fondacije „Štiftung Merkator“, sa sedištem u Esenu, najuticajnije države EU su Nemačka, Francuska, Velika Britanija i Holandija, dok su bivše jugoslovenske republike Slovenija i Hrvatska na samom začelju.

Slovenija i Hrvatska su na 25. mestu kada je u pitanju njihov opšti uticaj u bloku, gde poziciju dele sa Bugarskom i Maltom, ali i kada je reč o tome koje zemlje imaju uticaja na politiku EU, gde su, takođe, na 25. mestu, zajedno sa Letonijom i Maltom, pokazalo je istraživanje pod nazivom „EU koališn eksplorer“.

Takođe, istraživanje je pokazalo da je Nemačka najbolji partner u donošenju političkih odluka, a da iza nje slede Francuska i Italija.

Kako se navodi, Evropski savet za spoljne odnose sačinio je izveštaj na osnovu pitanja koja su postavljena velikom broju stručnjaka, njih 877, iz svih država-članica EU, „aktivnih u politici EU“, bilo da je reč o stručnjacima iz medija, vlada zemalja ili instituta.

Iako je Slovenija među zemljama koje imaju najmanje uticaja u EU, ona je dobro plasirana kada je u pitanju zalaganje za dublje integracije EU, gde je zauzela 14. mesto.

Kada je reč o prioritetima, istraživanje je pokazalo da je Slovenija najaktivnija u zajedničkoj politici azila, jedinstvenoj fiskalnoj politici, jedinstvenom tržištu i jedinstvenom nadgledanju evrozone, preneo je Tanjug.

Istraživanje je pokazalo i da je Mađarska zemlja koja „najviše razočarava“, dok se Slovenija našla na 16. mestu, kao jedna od zemalja koje su najmanje razočarale u protekle dve godine, prenosi STA.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar