U trendu

Slovenija ne zatvara granice

Slovenija neće zatvariti svoje granice, ali će u saradnji sa susednim državama preduzeti sve mere za regulisanje protoka izbeglica i migranata, poručeno je danas sa redovne konferencije za novinare Ureda slovenačke vlade za komunikaciju.

Slovenija će, kako se navodi u saopštenju Ambasade Slovenije u Beogradu, preuzeti sve mere za regulisanje protoka migranata na osnovu raspoloživih kapaciteta i uzimajući u obzir koliko migranata može da prihvati, ali te mere ne znače zatvaranje granica.

U Sloveniju je do sada ušlo više od 221.000 migranata, a samo juče oko 4.140, navodi se u saoštenju.

Posle terorističkih napada, koji su se u petak dogodili u Parizu i koji su otvorili niz pitanja o potrebi zaoštravnja mera bezbednosti, slovenački premijer Miro Cerar rekao je da stepen bezbednosne ugroženosti u Sloveniji trenutno nije povećan.

On je naglasio da slovenački nadležni organi nadziru granične prelaze i ne dozvoljavaju prelaz nikome za koga smatraju da predstavlja sigurunosnu pretnju, a sarađuju i sa službama drugih zemalja.

Cerar se osvrnuo i na pitanje postavljanja ograda na graničnom prelazu i rekao da se time samo usmerava protok ljudi, a da cilj ograde nije da ona zagradi Sloveniju sem, kako je istakao, u slučaju krajnje nužnosti.

Ambasada Slovenije u Beogradu saopštila je da je Slovenija dobro pripremila plan za postavljanje žičane ograde.

„Postavlja je (ograde) isključivo na svojoj strani granice i time nikako ne želi da prejudicira pitanje granice koja se rešava na arbitražnom sudu“, navodi se u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.