U trendu

Slovenija: Policija će koristiti električne paralizatore

Pripadnici specijalnih policijskih jedinica u Sloveniji ubuduće će u posebnim okolnostima za onesposobljavanje opasnih osoba tokom intervencije umesto vatrenog oružja smeti da koriste eletrične paralizatore.

To je omogućeno novim zakonom o policijskim ovlašćenjima koja je u petak usvojio parlament.

Ministarka unutrašnjih poslova Slovenije Vesna Gjerkes Žnidar da je cilj dopuštanja korišćenja te opreme da se policiji omogući da bez upotrebe vatrenog oružja i sa sigurne udaljenosti „neutrališu opasne osobe“ u situacijama kad u rukama imaju hladno oružje, poput noža ili opasne predmete, kao što je recimo sekira.

Istim zakonom, policiji su data ovlašćenja da sakuplja i sortira podatke o svim putnicima koji lete avionom, što se tumači kao napor policije u borbi protiv terorističkih pretnji.

Dopušteno joj je da u istu svrhu i radi kontrole graničnog saobraćaj koristi optičke čitače radi identifikacije registarskih tablica automobila u saobraćaju.

Istim zakonom, policija dobija i ovlašćenja i da reaguje efikasnije u slučaju nasilnih navijačkih grupa i pojedinaca, prenela je Hina.

Pojedincima se za incidente na stadionima može izreći dvogodišnja zabrana prisustvovanja sportskim dešavanjima.

Policija će moći i da prekine putovanje grupe navijača na sportska dešavanja ako kod njih nađe zabranjena sredstva ili utvrdi da nameravaju da krše javni red i mir.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.