U trendu

Slovenija priznala Gvaida kao privremenog predsednika

LJUBLJANA – Slovenačka vlada priznala je danas opozicionog lidera Huana Gvaida kao privremenog predsednika Venecuele.

Tako se Slovenija, posle skoro dvonedeljnih unutrašnjih razmirica po tom pitanju, pridružila grupi od 23 zemlje članice Evropske unije koje su već priznale Gvaida, koji se sam proglasio za predsednika.

Ministar spoljnih poslova Slovenije Miror Cerar izjavio je da je jedini razlog priznanja „poziv na slobodne, demokratske i legitimne izbore što je pre moguće“.

„Ovde nije reč o priznavanju alternativne vlade, već samo priznavanje privremenog predsednika, ništa više od toga“, rekao je Cerar, prenela je agencija STA.

Pre 10 dana Cerar je predložio vladi da prizna Gvaida, ali je odluka odlozena zbog podeljenih stavova unutar koalicije.

Cerar je prošle nedelje rekao da se po ovom pitanju „mora brzo delovati“ jer su s priznanjem Gvaida Sloveniju „već mnogi pretekli“.

Pitanje priznavanja Gvaida podelilo je vladajuću koaliciju koja nema čvrstu većinu u parlamentu.

Levica, koja iz opozicije manjinskoj vladi obezbeđuje većinu poslaničkih glasova, odlučno je bila protiv priznavanja Gvaida jer smatra da iza svega stoje SAD i da je reč o mešanju u unutrašnja pitanja te južnoameričke zemlje, na šta, kako smatraju, ni EU nije smela da pristane.

(Tanjug)

1 komentar
  1. Radoslav Radović

    Slovenci kao i Hrvati imaju gazde.Zbog toga su posebno srećni.Gazde hoće opo staroj navici da u tuđoj kući prave „red“ i to čine. A Slovencima i Hrvatima je ostalo po onoj narodnoj:“Veži konja gdje ti gauda kaže „.Ja razmišljam,a gazda misli i po moje mišljenje idem kod gazde. Sloboda i demokratija su završile pod đonovima od Američkih kundura.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike