U trendu

Slovenija razume žrtvu Makedonije na putu ka NATO

SKOPLJE – Slovenija pruža bezrezervnu podršku Makedoniji i razume žrtvu koja je data na putu ka NATO, rekao je danas slovenački ministar odbrane Karl Erjavec tokom zvanične posete Skoplju.

Slovenija ove godine obeležava 15 godina od učlanjenja u NATO, i tim povodom Erjavec je podsetio da je i njegova zemlja morala da čini kompromise, kao onim sa Italijom kako bi postala punopravna članica, prenosi TV Sitel.

„Veoma dobro znam u kakvom položaju je Makedonija i sve šta mora da učini kako bi ušla u EU i postala članica NATO. Slovenija je već dala saglasnost na protokol o pristupanju“, istakao je Ejravec i izrazio je optimizam da će i grčka strana ispuniti svoje obaveze koje proizlaze iz Sporazuma.

On je istakao da Grčka ne može da ratifikuje protokol, ako nije potpisan ili ratifikovan od strane NATO.

Makedonska ministarka odbrane Radmila Sekjerinska je rekla da je Makedonija ponosno na svoja dostignuća i da je aktuelna vlast za dve godine uspela da normalizuje državu, vrati osnovna demokratska pravila, sprovede važne reforme u oblasti odbrane i povrati slobodu medija.

„I vi imate pravo da budete ponosni na ovaj naš uspeh, jer uspeh naše države na planu učlanjenja u NATO i EU ima snažnu slovenačku boju“, zaključila je Sekjerinska.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar