U trendu

Slovenija rezervisana o predlogu pogranične službe EU

LUKSEMBURG – Slovenija je danas izrazila rezervisanost prema planovima EU o osnivanju stalne Evropske granične i obalske straže sa 10.000 pripadnika, posebno u vezi doprinosa osoblja, izvršne uprave, finansiranja i vremenskog okvira.

Slovenija podržava jačanje zaštite granica EU, posebno kada je reč o jačanju mandata Evropske granične i obalske agencije u trećim zemljama, ali je rezervisana u nekoliko stvari, prenela je slovenačka agencija STA.

Ta rezervisanost odnosi se na kriterijum pod kojim se utvđuje broj zaposlenih koji će biti određeni za svaku zemlje u stalnim snagama, rekao je ministar unutrašnjih poslova Boštjan Poklukar.

„To nije dostavljeno“, dodao je ministar.

Evropska komisija predložila je da Slovenija učestvuje sa oko 200 pripadnika, što je, prema Poklukaru, „neprihvatljivo i ne može da bude u ovom momentu obezbeđeno“ s obzirom na nedostatak policijskih pripadnika.

Slovenija je uzdržana i kada je reč o upravi granične policije, finansiranju, obukama i ciljevima koji su postavljeni do 2020. godine, rekao je Poklukar navodeći da „to nije realistično“.

On je dodao i da nekoliko drugih zemalja, među kojima su Francuska, Danska, Grčka i susedne zemlje dele sličnu rezervisanost.

Kontrola granice je važno pitanje za Sloveniju, koja insistira na tome da dovoljno štiti spoljne granice šengenskog područja, a kontinuirane kontrole unutrašnjih granica smatra nepotrebnim.

Austrija i Nemačka su objavile ove sedmice da će produžiti kontrole na svojim južnim granicama za još šest meseci, a Slovenija je taj korak označila kao nepotreban.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.