U trendu

Slovenija sprečila ulaz migranata

Voz sa 1.800 izbeglica koji je jutros oko 02.00 sata krenuo iz Čakovca ka Središću na Dravi, nije dobio dozvolu za ulaz u Sloveniju, a migrante koji su peške nastavili put na granici su dočekali žičana ograda i policija sa psima koja ih nije pustila da uđu u zemlju.

Odlučeno je da se voz zaustavi na poslednjoj stanici u Hrvatskoj, u Macincu, jer slovenačke i hrvatske vlasti nisu postigle dogovor u ulasku te kompozicije u Sloveniju, a izbelice su nastavile put peške, prenose hrvatski mediji.

Putnicima u vozu bila je ponuđena mogućnost traženja azila i ostanka u Hrvatskoj, ali su svi nastavili put hodajući po pruzi, dok nisu došli do hrvatsko-slovenačke granice, javila je Hina.

Migranti su sa železničkog prelaza preusmereni na obližnji drumski Trnovec, ali im ni tamo nije dozvoljen ulaz u Sloveniju.

Predstavnici UNHCR odbili su mogućnost da se preko granice propusti samo oko 150 najranjivijih uz obrazloženje kako bi to značilo razdvajanje porodica.

Ulaz u Sloveniju na kiši i hladnoći i dalje čeka 1.800 ljudi, među kojima je velik broj dece. 

Pozivajući se na nezvanične izvore, Hina prenosi da je na graničnom prelazu Banfi u Međumurskoj županiji, 300 emigranata iz šest autobusa uspelo da pređe granicu.

Hrvatska televizija izvestila je da je dramatično i na hrvatsko-srpskoj granici, gde je oko 2.000 ljudi provelo noć na srpskoj strani u mestu Berkasovo.

Hrvatski prihvatni centar za izbeglice u Opatovcu, u blizini granice sa Srbijom, u nedelju je bio pun, u njemu se nalazilo više od 5.000 ljudi, ali se taj broj kasnije smanjio, pa ih je, prema poslednjim podacima MUP-a, sinoć bilo oko 4.300. 

MUP Hrvatske je, međutim, upozorio da se i dalje očekuje dolazak izbeglica iz Srbije. 

Hrvatska železnica jutros u 07.00 javila je da je u železničkoj stanici Tovarnik u toku ulazak izbeglica u 97. vanredni voz.

Za danas je najavljen dolazak novog voza sa 2.100 izbeglica u Čakovec koji nema mogućnost za prihvat tako velikog broja ljudi. 

Uprkos upozorenjima da Austrija više ne prima izbeglice i da Slovenija ne može da primi 5.000 migranata dnevno, Hrvatska je službeno obavestila Sloveniju da će danas poslati 1.800 izbeglica.

„Naglašavamo da je slovenačka policija tu najavu odbila“, rekli su u slovenačkom ministarstvu unutrašnjih poslova.

Slovenija je otkazala i prihvat 300 migranata koji su u trebali u nedelju popodne da uđu iz Hrvatske preko graničnog prelaza Bregana/Obrežje.

Po poslednjim informacijama, od  početka izbegličke krize u Hrvatsku je ušlo 197.000 migranata. U nedelju od ponoći do 21.00 sat došlo je 4.218 migranata.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar