Slovenija strahuje da će joj gužve na granicama pokvariti turističku sezonu

Slovenačka ministarka unutrašnjih poslova Vesna Gjerkeš Žnidar pozvala je danas Evropsku komisiju da ne produžava mere kontrole na unutrašnjim šengenskim granicama upozorivši da bi to moglo dovesti do stvaranja gužvi na granici Austrije i Slovenije u turističkoj sezoni.

Kako je prenela agencija STA, ministarka je u pismu evropskom komesaru za migracije Dimitrisu Avramopulosu i potpredsedniku Komisije Fransu Timermansu navela da Slovenija namerava da se odlučno suprotstavi predlozima za produženje nadzora unutrašnjih granica koji je na snazi do 12. maja.

Ona je navela da ne vidi nikakvog opravdanja za produžetak tih mera, dodajući da nadzor na austrijsko-slovenskoj granici uzrokuje stalne zastoje vozila, loše utiče na privrednu aktivnost i ugrožava slobodu kretanja.

Prema njenim rečima, produžavanje mera kontrole na austrijskoj granici negativno bi se odrazilo i na saradnju slovenačkih i austrijskih regija, a situacija na graničnim prelazima s Austrijom mogla bi postati kritična u vreme letnje turističke sezone, kad mnogo nemačkih i austrijskih gradjana putuje prema jugu.

U pismu evropskim čelnicima slovenačka ministarka navodi takodje da je protok ilegalnih migranata iz Slovenije u Austriju minimalan i dodaje da pojačane mere kontrole nisu opravdane ni sa bezbednosnog stanovišta, posebno nakon što je Evropska komisija usvojila izmene šengenskih pravila i uvela sistemske mere kontrole na spoljnim šengenskim granicama koje Slovenija poštuje i sistematski proverava sve putnike na granici s Hrvatskom.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike