Slovenija: Za ubistvo policajca 30 godina zatvora

Muškarac koji je sredinom prošle godine na lokalnom putu u blizini Ljubljane namerno automobilom zaleteo u policijski automobil i uzrokovao nesreću u kojoj je jedan policajac preminuo, a drugi ranjen, osuđen je danas na 30 godina zatvora, objavili su slovenački mediji.

Foto: Beta

Foto: Beta

Okružni sud u Ljubljani izrekao je počiniocu Samu Tadinu (44) maksimalnu zatvorsku kaznu koja je zakonom predviđena za krivično delo ubistva i pokušaja ubistva, prenela je agencija Hina.

Tadin je na sudu priznao da je 4. jula 2015. nazvao telefonom policijsku stanicu i lažno prijavio slučaj porodičnog nasilja najavivši da će „izvesti masakar“.

Nakon toga odvezao se automobilom na lokalni put koji vodi iz Ljubljane prema naselju Ig, gde je policiju pozvao, i dvogledom promatrao kad će se približiti policijska patrola.

Kad se policijsko vozilo približilo „zasedi“, Tadin je izleteo na put automobilom i namerno izazvao sudar.

Tom prilikom je za volanom poginuo 33-godišnji policajac Igor Mauser, njegov partner 27-godišnji Kristijan Čoš je bio ranjen, dok je napadač pretrpeo teške povrede zbog kojih je mesecima bio u bolnici, a jedno vreme i u komi.

On je na sudu priznao zločin i izvinio se, tražeći što nižu kaznu, što nije uvaženo. Za ubistvo policajca osuđen je na 25 godina zatvora, a za pokušaj ubistva drugog na 15 godina i izrečena mu je jedinstvena kazna od 30 godina zatvora, maksimalna za takav zločin koju je zahtevalo državno tužilaštvo.

Kazna doživotnog zatvora u Sloveniji je ponovo uvedena 2009. godine, ali samo za serijska ubistva i dela terorizma i od onda nije izricana.

Tadin, bivši suprug visoke slovenačke diplomatkinje, koja je između ostalog bila i ambasador u Danskoj, više je puta prijavljivan za porodično nasilje.

Sa policajcima koje je presreo u zasedi i napao nije se poznavao pa se smatra da je on svojim činom želeo da se „osveti“ policiji kao ustanovi, odnosno državi, za svoje ranije prijave porodičnog nasilja.

(Tanjug)

Ostavite komentar

Ostavite komentar