Slovenija: Za ubistvo policajca 30 godina zatvora

Muškarac koji je sredinom prošle godine na lokalnom putu u blizini Ljubljane namerno automobilom zaleteo u policijski automobil i uzrokovao nesreću u kojoj je jedan policajac preminuo, a drugi ranjen, osuđen je danas na 30 godina zatvora, objavili su slovenački mediji.

Okružni sud u Ljubljani izrekao je počiniocu Samu Tadinu (44) maksimalnu zatvorsku kaznu koja je zakonom predviđena za krivično delo ubistva i pokušaja ubistva, prenela je agencija Hina.

Tadin je na sudu priznao da je 4. jula 2015. nazvao telefonom policijsku stanicu i lažno prijavio slučaj porodičnog nasilja najavivši da će “izvesti masakar”.

Nakon toga odvezao se automobilom na lokalni put koji vodi iz Ljubljane prema naselju Ig, gde je policiju pozvao, i dvogledom promatrao kad će se približiti policijska patrola.

Kad se policijsko vozilo približilo “zasedi”, Tadin je izleteo na put automobilom i namerno izazvao sudar.

Tom prilikom je za volanom poginuo 33-godišnji policajac Igor Mauser, njegov partner 27-godišnji Kristijan Čoš je bio ranjen, dok je napadač pretrpeo teške povrede zbog kojih je mesecima bio u bolnici, a jedno vreme i u komi.

On je na sudu priznao zločin i izvinio se, tražeći što nižu kaznu, što nije uvaženo. Za ubistvo policajca osuđen je na 25 godina zatvora, a za pokušaj ubistva drugog na 15 godina i izrečena mu je jedinstvena kazna od 30 godina zatvora, maksimalna za takav zločin koju je zahtevalo državno tužilaštvo.

Kazna doživotnog zatvora u Sloveniji je ponovo uvedena 2009. godine, ali samo za serijska ubistva i dela terorizma i od onda nije izricana.

Tadin, bivši suprug visoke slovenačke diplomatkinje, koja je između ostalog bila i ambasador u Danskoj, više je puta prijavljivan za porodično nasilje.

Sa policajcima koje je presreo u zasedi i napao nije se poznavao pa se smatra da je on svojim činom želeo da se “osveti” policiji kao ustanovi, odnosno državi, za svoje ranije prijave porodičnog nasilja.

(Tanjug)

Ostavite komentar