U trendu

SNSD i HDZ BiH finalizuju dogovor o Ustavnom sudu BiH

Predsednici SNSD i HDZ BiH, Milorad Dodik i Dragan Čović, dogovorili su danas u Istočnom Sarajevu finalizaciju zakona o Predlogu zakona o Ustavnom sudu BiH, koji će potom biti upućen u parlamentarnu proceduru.

Dodik je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Čovićem rekao da je na današnjem sastanku dveju delegacija postignuta saglasnost da u Ustavnom sudu BiH ne bi trebalo da sede stranci, već samo državljani BiH.

Čović je istakao da se pitanje Ustavnog suda mora rešiti u što kraćem vremenu i da u narednih 15 dana ove dve stranke treba da usaglase stavove koji će potom biti upućeni u Parlament BiH.

Delegacije SNSD-a i HDZ-a razgovarale su i o evropskim integracijama naglašavajući da je prioritet da zaživi mehanizam koordinacije i da će nedavno dostavljeni upitnik iz EU biti test njegove funkcionalnosti.

Govoreći o evropskom putu BiH, Dodik je naglasio da je stav SNSD-a da u BiH mora postojati pravna država u kojoj će se tri naroda dogovarati o ključnim pitanjima i u kojoj se odluke neće donositi preglasavanjem.

Dodik je ponovio da su Ustavni sud, Sud i Tužilaštvo BiH, kao i OBA pod direktnom kontrolom Bakira Izetbegovića, što se, između ostalog, videlo i iz odluke kojom je osporen Dan Republike Srpske.

“ Nije moguće da Bakir Izetbegović pokrene inicijativu o 9. januaru, a da Srbi to prihvate“, izjavio je Dodik.

Predsednik Srpske je naglasio da Visoki predstavnik mora da ode iz BiH, jer je evidentno da je u proteklom periodu kršio međunarodna prava kao i prava srpskog i hrvatskog naroda.

Dodik je rekao da je na današnjem sastanku razgovarano o kontinuitetu saradnje dve partije. Istakao je da SNSD i HDZ godinama neguju dijalog, te da nastoje da postignu saglasnost o većini pitanja.

Dodik je ponovio da SNSD neće ući u vlast na nivou BiH, naglašavajući da predstavnici tzv. Saveza za promjene rade na štetu Republike Srpske.

“ I dalje smatram da srpski predstavnici u zajedničkim institucijama nanose štetu spskom narodu, a odluke koje donose nisu u korist ni Srpske, ni njenog naroda. Naš definistivni stav je da je to izdaja insteresa, a to će i vreme pokazati“, naglasio je Dodik.

Predsednik SNSD-a smatra da je krajnje vreme da se predstavnici srpskog naroda u BiH dogovore oko toga šta je srpska nacionalna i državna politika, te je pozvao lidere da razgovaraju i postignu saglasnost o tome.

Dodik: Ključna izgradnja dobrih odnosa SRB i HR

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Istočnom Sarajevu da je za Srbiju i Hrvatsku ključna izgradnja boljih odnosa, te da je to važno i za Srbe i Hrvate u RS i BiH.

Dodik je nakon sastanka sa liderom HDZ BiH Draganom Čovićem rekao da je izgradnja boljih odnosa dveju država važna i za njihov narod.

“ Veoma je važno i za Republiku Srpsku i za Hrvatsku da se izgrade što bolji odnosi između ova dva naroda i da se usmerimo ka dijalogu“, rekao je Dodik novinarima u Istočnom Sarajevu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.