U trendu

SNSD ostvario pobedu, SDA doživela težak poraz

Na izborima za gradonačelnika Banjaluke danas je, prema nezvaničnim podacima stranaka s terena, kandidat Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Igor Radojičić pobedio protivkandidata iz Saveza za promene.

SNSD je odneo pobedu na izborima za gradonačelnika Zvornika, a kandidat te stranke Luka Petrović vodi i u trci za gradonačelnika Trebinja.

Prema nezvaničnim podacima, kandidat SDS-a Obren Petrović pobedio je u trci za gradonačelnika Doboja, dok je kandidat SDS-a za gradonačelnika Bijeljine pobedio za gradonačelnika kandidata Uspešne Srpske i SNSD-a Zlatka Maksimovića.

Predsednik SDS-a Mladen Bosić priznao je da je ta stranka ostvarila loš rezultat, dodavši da će posle izbora pokrenuti odgovornost za takav rezultat, uključujući i dogovornost njega kao lidera stranke.

Bosić je kazao da SDS nije u poslednje vreme vodio „populističku“ politiku, već se bavio životnim temama, što, kako je naveo, nije dalo rezultate.

„Stranka će zauzeti novu politiku i novi kurs“, kazao je on.

Prema podacima izbornih štabova, SNSD je osvojio načelnička mesta u Palama, Istočnom Novom Sarajevu, Rogatici, Višegradu, Gradišci, Prnjavoru, Vlasenici, Nevesinju, Ljubinju, gde su do sada načelnici bili iz SDS-a.

Kandidati za načelnike Saveza za promene odneli su pobedu u Tesliću, Šamcu, Kotor Varoši, Šekovićima, Sokocu, kao i u Istočnoj Ilidži.

Prema nezvaničnim informacijama, u Federaciji BiH izborni debakl doživela je Stranka demokratske akcije (SDA).

U Tuzlanskom kantonu SDA je izgubio Kalesiju, Lukavac, Tuzlu, Živinice i gotovo sigurno Gradačac.

SDA, kako se navodi, loše stoji i u Zeničko-dobojskom kantonu, a izgubio je Visoko, Vareš, Maglaj i verovatno Zavidoviće.

U Bosni i Hercegovini danas su održani lokalni izbori na kojima su gradjani birali devet gradonačelnika i 132 načelnika opština, u Federaciji BiH njih 78 i 62 u Republici Srpskoj.

Birala su se i 74 opštinska veća u Federaciji BiH, kao i 58 skupštine opština u Republici Srpskoj.

Pravo glasa na izborima ima 3.263.906 stanovnika BiH.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.