U trendu

Sobranje potvrdilo ustavne promene, Makedonija menja ime

Ukupno 80 poslanika Sobranja glasalo je za ustavne promene, posle kojih će Makedonija promeniti ime u „Republika Severna Makedonija“. Niko nije glasao protiv promena.

Glasanje je usledilo posle višečasovnog ubeđivanja poslanika VMRO-DPMNE da odstupe od stavova te stranke i podrže ustavne promene, kojima se Makedoniji otvaraju vrata evrointegracija, prenosi RTS.

Poslanici opozicije u više su navrata tokom dana optuživali vladajuću koaliciju da je pokušala da potplati ili zastraši poslanike iz redova VMRO-DPMNE.

Iste optužbe stizale su iz redova vladajućih stranaka, čiji su predstavnici optuživali VMRO-DPMNE da preti svojim poslanicima.

Obe strane su zatražile istragu o događajima koji su prethodili glasanju.

Suštinski, jedinu nepoznanicu pred početak sednice predstavljaju spekulacije da je premijer Zoran Zaev uspeo da ubedi devetoro poslanika opozicionog VMRO-DPMNE da glasaju za promene ustava, uprkos jasnom stavu partije da od toga neće biti ništa.

Na sednicu su došli i poslanici VMRO-DPMNE, koji su nedavno pušteni iz kućnog pritvora.

Sednica je prvobitno bila zakazana za podne.

U Sobranju je kao na stočnoj pijaci“, napisao je ranije danas poslanik Demokratske partije Srba Ivan Stoiljković na Fejsbuku.

Pod naslovima „Dan de u Sobranju“ i „Drama u parlamentu“, mediji su tokom dana izveštavali da je gotovo izvesno da stranke na vlasti nisu uspele da namaknu dvotrećinsku većinu koliko im je potrebno za usvajanje ustavnih promena. Odluka je zato iznenađenje za mnoge.

Prema tom sporazumu, koji su u julu potpisali Atina i Skoplje, Makedonija bi trebalo da promeni ime u „Republika Severna Makedonija“.

Na konferenciji za novinare u parlamentu, poslanik Antonio Milošoski zajedno sa ostalim poslanicima VMRO-DPMNE rekao da će oni glasati u skladu sa voljom naroda izraženom na nedavno održanom referendumu koji nije uspeo, jer na njega nije izašao dovoljan broj gađana.

Upitan da li je tačno da će sedam poslanika njihove stranke glasati za ustavne promene, Milošoski nije direktno odgovorio, ali je rekao da Džaferi bez odlaganja stavi predlog ustavnih amandmana na glasanja kako bi se videlo da li vlast ima dvotrećinsku većinu.

„Predlog ustavnih amandmana treba staviti na glasanje i tada će se videti da li je volja naroda veća od pritisaka na zakonodavca“, rekao je Milošoski.

On takođe nije odgovorio na pitanje „zašto i ostali poslanici“ VMRO-DPMNE ne prisustvuju konferenciji za novinare.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar