U trendu

SPC se ne bavi politikom, znaju i oni koji je za to optuÅžuju

PODGORICA – Partrijarh Srpski Porfirije ocenio je da i ljudi koji Srpsku pravoslavnu crkvu optuÅžuju da se bavi politikom i sami znaju da to nije istina.

U intervju Svetigori, koji je urađen tokom posete patrijarha Crnoj Gori 4. septembra, a objavljen je danas, on je naveo da po sebi Crkva ne moÅže biti ni stranačka, ni neko ko podrÅžava jednu opciju protiv druge.

„Crkva je saborna, ona je organizam koji ne samo da ima mesta za sve nego je po svojoj prirodi organizam koji grli svakog čoveka, i naročito onoga koji ima neÅĄto protiv nje. Dakle, nemamo mi tu ÅĄta da odgovorimo, mi znamo da to nije istina“, rekao je on.

Ocenio je da postoje različiti faktori, i domaći i strani, koji u Crkvi vide neprijatelja za sistem vrednosti po kojima Åživi moderni čovek, „koji je izvan Boga i protiv Boga“.

Dodao je da taj sistem vrednosti koji nam nameće ovaj moderni svet ne moÅže da istrpi jevanđelski sistem vrednosti.
„Mi treba da pojednostavimo stvari i da se raspeti sa Hristom, gledajući u Njegove vaskrsenje, molimo Bogu za svaku duÅĄu. Mi ne moÅžemo pristati na to da postojimo mi i oni, za nas su svi – mi. I ne moÅžemo pristati na to da imamo neprijatelje bez obzira na to kako su oni prema nama ophode“, rekao je on.

Ocenio da je postoji bezbroj ljudi, pa i u Crnoj Gori, koji i nesvesno, ko zna kako zavedeni, upravo u nedostatku ovih čovekoljubivih, univerzalnih hriÅĄÄ‡anskih, jevanđelskih vrednosti – idu stranputicom.

„I ÅĄto mu viÅĄe otvaraÅĄ srce, ÅĄto mu viÅĄe pokazujeÅĄ ljubav, njemu to viÅĄe smeta, ali mi ne moÅžemo odustati. Pre ili kasnije ljubav sve pokriva, kako kaÅže apostol Pavle, ili ljubav Hristova nadrazumna“, poručio je on.

Istakao je da svako moÅže da bude ÅĄta hoće, i da se deklariÅĄe ili u popisu izjaÅĄnjava kako se oseća, ali i naglasio da mora da prihvati i poÅĄtuje i drugoga da ima tu slobodu.

„Apelujem na pravoslavne hriÅĄÄ‡ane da se tako ponaÅĄaju, neka budu ono ÅĄto jesu, neka se deklariÅĄu onako kako misle da treba da se deklariÅĄu, ali neka prihvate i drugoga u njegovoj slobodi. Samo smo tada Hristovi“, rekao je on.

Dodao je da je podvig ljubavi kroz litije pokazao i dokazao da ne moÅžemo pristati da nam neko uzme duÅĄu.

„Mi nećemo nikada posegnuti nasiljem protiv onoga ko hoće da nam uzme duÅĄu, ali naprosto molitvom, postom, praÅĄtanjem, blagom rečju i jakim argumentima pokuÅĄaćemo da pokaÅžemo, pa na kraju da dokaÅžemo, da duÅĄu ne moÅže niko da nam uzme i da na to nikada nećemo pristati“, rekao je on.

Dodao je da u isto vreme u naÅĄoj Crkvi – Crkvi Hristovoj – ima mesta i za crnog i belog i Åžutog, za sve moguće opcije, i sve poglede na svet, samo ukoliko sistem vrednosti tih pogleda na svet nije suprotan Jevanđelju.

Patrijarh je rekao i da je za njega dolazak u Crnu Goru pre svega veliki blagoslov i dar od Boga jer moŞe da sretne i Srbe i Crnogorce i muslimane, i Hrvate, Jevreje i druge, a da u toj različitosti zapravo vidi prisustvo blagoslova BoŞijeg na toj svetoj zemlji.

On je ocenio da je narod Crne Gore – Hristov narod i dodao da je bila i misija blaÅženopočivÅĄeg Mitropolita Amfilohija da u Hristu svi mogu biti jedno i da smo pozvani da budemo braća, a da nju nastavlja i Mitropolit Joanikije.

Pokojnog Mitropolita Amfilohije opisao je kao jednog od apostola naÅĄih vremena, koji je čitavog sebe raspeo sa narodom i ugradio se u biće naroda na kamenu temeljcu koji se zove Hristos.

Ocenio je da se iz tog kamena temeljca, iz tog semena vere, koju je posejao Amfilohije na prostore Crne Gore niklo duhovno drvo sa bezbrojnim plodovima.

Izneo svoj utisak da je vera, ako se uopÅĄte moÅže vera porediti kod jednih i kod drugih, u ovom trenutku u narodu u Crnoj Gori Åživlja i snaÅžnija nego u nekim drugim prostorima.

„Ovde je vera Åživa i delatna, i taj točak se, ne moÅže vratiti unazad. On moÅže samo da osvaja srca nova, i nova srca novih ljudi. Siguran sam će Crna Gora u vremenima koje nam predstoje, biti duhovno snaÅžna, jaka i u potpunosti duhovno obnovljena“, rekao je on.

Govoreći o poznanstvu sa mitropolitom Joanikijem joÅĄ od studentskih dana, on je rekao da je već tada upoznao čoveka na kojeg je u potpunosti mogao da se osloni.

Joanikija je opisao kao krajnje čestitog i poÅĄtenog, kao od Boga datog za mesto Mitropolita.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

PoÅĄalji komentar