U trendu

Specijalni tužilac: Širokov tražio ubistvo Đukanovića

Ruski državljanin Eduard Širokov osumnjičen je za pripremanje dela protiv ustavnog uređenja i bezbednosti Crne Gore, što se odnosi na plan za ubistvo tadašnjeg premijera Mila Đukanovića, izjavio je večeras specijalni tužilac Veljko Rutović.

Rutović je u emisiji „Okvir“ RTCG rekao da je za ovo krivično delo osumnjičen samo Širokov i da je u pitanju delo putem podstrekivanja.

On je naveo da će se Rusima, ako ne budu izručeni Crnoj Gori, suditi u odsustvu.

Osim ovog krivičnog dela, Širokov je osumnjičen i za stvaranje kriminalne organizacije i pokušaj terorizma, objavljeno je na sajtu RTCG.

Šef crnogorske kancelarije Interpola Dejan Đurović rekao je da su tokom istrage imali kontakt sa ruskim kolegama, koje su im polovinom novembra potvrdile brojeve pasoša i adrese Širokova i Vladimira Popova, ali da od tada nisu odgovarali na upite iz Crne Gore.

Đurović je naglasio da, iako je traženo, od Moskve još nisu dobili fotografije tih lica.

Dodao je da su do ostalih podataka o dvojici ruskih državljana, neophodnih za raspisivanje crvene Interpolove poternice za Širokovim i Popovim, došli zahvaljujući pomoći srpske policije.

Interpol je raspisao poternice za ruskim državljanima Eduardom Širokovim (45) iz Čita i Vladimirom Popovim (36) iz Kurgana.

Na sajtu Interpola objavljene su i poternice za srpskim državljanima Nemanjom Ristićem (43) iz Beograda i Predragom Bogićevićem (47) iz Kragujevca, osumnjičenima za dela terorizam u pokušaju i stvaranje kriminalne organizacije.

Srpska policija ih je, prema toj poternici, uhapsila u petak, kada je Bogićeviću određen ekstradicioni pritvor, a Ristić je pušten na slobodu uz zabranu napuštanja boravišta.

Crnogorsko tužilaštvo smatra da su Rusi Eduard Vladimirović Širokov i Vladimir Nikolajević Popov, zajedno sa srpskim državljanima, organizovali kriminalnu grupu od koje su tražili i ubistvo tadašnjeg premijera Mila Đukanovića.

Prema planu kriminalne organizacije, haos u izbornoj noći trebalo je da počne ispred Skupštine – grupa demonstranata koja bi se sukobila sa policijom bila bi pod kontrolom Bratislava Dikića i političara iz Demokratskog fronta, čiji identitet tužioci još nisu otkrili, tvrdi se u proširenoj tužilačkoj naredbi za sprovođenje istrage.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.