Srbi u Makedoniji biće ugroženi ako se popusti Albancima

Situacija u Makedoniji vodi ka tome da Srbi budu ugrožena manjina i prođu poput sunarodnika na Kosovu, izjavio je Ivan Stoilković, lider Demokratske partije Srba, jedine srpske partije u Makedoniji.

„Obespravljeni, izolovani, nezaštićeni. Zato podržavamo proteste i pokušaj sprečavanja da se u Makedoniji usvoji tiranska platforma“, kaže za „Blic“ Stoilković koji je poslanik u Sobranju.

Lider DPS ističe da ova stranka nije pozvala građane Makedonije koji se deklarišu kao Srbi da učsestvuju u demonstracijama, ali da su oni sami otišli.

Na pitanje zašto srpska manjina učestvuje u sukobu Makedonaca i Albanaca, Stoilković ističe da je odgovor jednostavan.

Makedonski narod, kako navodi, ne želi i ne dozvoljava da na ovom prostoru zaživi „tiranska platforma“ koja Albancima daje ista prava kao i Makedoncima.

„Bilo kakva realizacija ovog plana znači direktno isključivanje Srba iz života države koju smatraju svojom. Logično je da učestvujemo na strani Makedonaca i sukob između Albanaca i Makedonaca mi ne možemo da izdržimo na ablanskoj strani“, naveo je Stoilković.

Kako je objasnio, usvajanjem „tiranske platforme“ deca će učiti albanski, a Srbi će, kao i Makedonci, u mestima sa albanskom većinom, živeti u enklavama, a oni u urbanim sredinama, što je potpuna besmislica, treba da pošalju decu u školu na albanskom.

On navodi i da rezolucija o genocidu nad Albancima, nije usmerena samo protiv Srba, već i protiv Makedonije jer bi to značilo da makedonski narod sam sebe optuži za genocid, ali time i direktno izgubi pravo da upravlja ovde i nad albanskim narodom.

Osim toga, „tiranskom platformom“ bi se stvorila velika albanska država.

„Cilj je da se bez proglašenja ujedinjenja dobije brisanje granice između Albanije i Kosova sa Makedonijom“, rekao je Stoilković.

Trenutno je, kako kaže, napadnuta jedna krhka država i teško može da izdrži teži pritisak koji je na pomolu.

„Ovo je dobar uvod u desetabilizaciju na Balkanu. Sve što se događa dovodi u pitanje opstanak Makedonije kakvu znamo“, upozorava on.

Na pitanje da li su se obraćali međunarodnoj zajednici i tražili zaštitu interesa srpske manjine, Stoilković kaže da jesu, ali da „sve ovo i vodi međunarodna zajednica a na terenu samo izvođači radova“.

„Lako je destabilizovati Makedoniju, bacite jednu bombu i to je put bez kraja. Međutim,ovde je ipak reč o široj destabilizaciji“, zaključio je Stoilković.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike