najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Srbija, Austrija i Mađarska sarađuju u suzbijanju iregularnih migracija

Ministri unutrašnjih poslova Srbije, Austrije i Mađarske potpisali su u utorak Memorandum o razumevanju kojim su se tri države dogovorile da primenjuju zajedničke mere u cilju suzbijanja iregularnih migracija.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, memorandumom je predviđeno formiranje zajedničkh istražnih timova u cilju otkrivanja krijumčarenja ljudi, kao i jačanja zajedničkih patrola na državnim granicama u Srbiji. Ministar policije Srbije Nebojša Stefanović istakao je da je obaveza Srbije da štiti svoje granice, ali i da ljudima koji ispunjavaju uslove za dobijanje azila to i omogući.

Stefanović je ukazao da je na sastanku dogovoreno da će jedna od konkretnih mera biti mešovite zajedničke patrole srpskih, mađarskih i austrijskih policajca na granici Srbije sa Makedonijom. „Broj migranata u odnosu na prošlu godinu povećan je tri, do četiri puta“, rekao je Stefanović naglasivši da je za rešavanje problema iregularnih migracija potrebno napraviti strateško rešenje sa konkretnim merama.

Ministarka Austrije Johana Mikl–Lajtner istakla je da je za rešavanje ovog problema neophodna solidarnost između država i dodala da je praksa pokazala da trilateralni sastanci Austrije, Srbije i Mađarske daju dobra rešenja. Naglasivši da Srbiju vidi kao buduću članicu Evropske unije, Mikl-Lajtner je navela da će Austrija poslati jedan broj policijaca sa potrebnom opremom u Srbiju, kao bi pomogli srpskim policajcima da zaštite granicu.

Ministar unutrašnjih poslova Mađarske Šandor Pinter ocenio je da samo zajedničkom saradnjom svih zemalja možemo postići dobre rezulate.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike