Srbija i dalje šalje izbeglice u Hrvatsku

Hrvatski ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić izjavio je danas da Srbija i dalje prema Hrvatskoj, bez ikakve kontrole, šalje izbeglice i rekao da je samo prošle noći hrvatsku državnu granicu prešlo oko 5.000 osoba.

“Ili će se Horgoš početi koristiti da se ovi ljude ne muče ovde, ili će Srbija početi da prihvata izbeglice kao što to čine druge zemlje. U tom trenutku Hrvatska će rešiti situaciju s Bajakovom”, rekao je Ostojić novinarima u Opatovcu gde se nalazi privremeni izbeglički kamp koji može da primi oko 5.000 ljudi.

On je dodao da kamioni koji čekaju na Bajakovu mogu da idu put Srbije i preko BiH, ali da ga u ovom trenutku “najviše brine zašto se radi diskriminacija da hrvatski kamioni s hrvatskim registracijama i kamioni s hrvatskom robom ne mogu u Srbiju”, preneo je na portalu Večernji list.

Prema njegovim rečima, izbeglice i dalje u velikom broju ulaze u Hrvatsku preko ilegalnih prelaza.

Ostojić je ispričao da je prošle noći jedna grupa izbeglica promašila ulazak u Hrvatsku i vratili su se prema Srbiji, ali ih je “srpska policija silom gurnula prema Hrvatskoj”.

“To vam dovoljno govori o humanosti na drugoj strani prema ovim ljudima. I to je bilo u trenutku kada je bila užasna kiša i kada su ljudi tražili zaklon”, rekao je Ostojić.

Na pitanje ima li poboljšanja odnosa sa Srbijom, Ostojić je ironično odgovorio da sa istočnim susedima Hrvatska ima odličan odnos koji se ogleda u tome da Srbija svakodnevno šalje hiljade izbeglica na hrvatske granične prelaze.

“Koliko imam informaciju, srpski premijer će opet danas nešto svečano napraviti, pretpostavljam tristo metara od hrvatske granice, ali to ćemo videti vrlo skoro”, dodao je hrvatski ministar.

Na pitanje novinara o najavama iz Austrije da će deo izbeglica vraćati u Hrvatsku, Ostojić je odgovorio da ugovor o readmisiji predviđa povratak izbeglica u prvu susednu zemlju.

“Hrvatska je svim izbeglicama izdavala rešenja o povratku u Srbiju, ali to ne može da funkcioniše i to su razlozi zašto u ovom trenutku ugovori o readmisiji nisu aktivni”, dodao je ministar.

Ostojić je rekao i da je prema najnovijim podacima, od prošle srede u Hrvatsku ušlo skoro 59.000 migranata i izbeglica.

U kampu u Opatovcu trenutno ih je oko 2.500, a nekoliko stotina čeka na registraciju.

Izbeglice u Hrvatsku ulaze preko Bapske, kraj Iloka, ali se pojačava i ruta preko Tovarnika. Hrvatska ih smešta u kamp u Opatovcu, a zatim organizovano autobusima i vozovima odvozi prema mađarskoj granici.

Od juče izbeglice prema vremenu dolaska dobijaju narukvice da bi se izbegle gužve i utvrdio raspored odlaska. Prednost imaju deca, žene, stariji i bolesni.

(Beta)

Ostavite komentar