U trendu

Srbija i dalje Å¡alje izbeglice u Hrvatsku

Hrvatski ministar unutraÅ¡njih poslova Ranko Ostojić izjavio je danas da Srbija i dalje prema Hrvatskoj, bez ikakve kontrole, Å¡alje izbeglice i rekao da je samo proÅ¡le noći hrvatsku drÅŸavnu granicu preÅ¡lo oko 5.000 osoba.

„Ili će se HorgoÅ¡ početi koristiti da se ovi ljude ne muče ovde, ili će Srbija početi da prihvata izbeglice kao Å¡to to čine druge zemlje. U tom trenutku Hrvatska će reÅ¡iti situaciju s Bajakovom“, rekao je Ostojić novinarima u Opatovcu gde se nalazi privremeni izbeglički kamp koji moÅŸe da primi oko 5.000 ljudi.

On je dodao da kamioni koji čekaju na Bajakovu mogu da idu put Srbije i preko BiH, ali da ga u ovom trenutku „najviÅ¡e brine zaÅ¡to se radi diskriminacija da hrvatski kamioni s hrvatskim registracijama i kamioni s hrvatskom robom ne mogu u Srbiju“, preneo je na portalu Večernji list.

Prema njegovim rečima, izbeglice i dalje u velikom broju ulaze u Hrvatsku preko ilegalnih prelaza.

Ostojić je ispričao da je proÅ¡le noći jedna grupa izbeglica promaÅ¡ila ulazak u Hrvatsku i vratili su se prema Srbiji, ali ih je „srpska policija silom gurnula prema Hrvatskoj“.

„To vam dovoljno govori o humanosti na drugoj strani prema ovim ljudima. I to je bilo u trenutku kada je bila uÅŸasna kiÅ¡a i kada su ljudi traÅŸili zaklon“, rekao je Ostojić.

Na pitanje ima li poboljšanja odnosa sa Srbijom, Ostojić je ironično odgovorio da sa istočnim susedima Hrvatska ima odličan odnos koji se ogleda u tome da Srbija svakodnevno šalje hiljade izbeglica na hrvatske granične prelaze.

„Koliko imam informaciju, srpski premijer će opet danas neÅ¡to svečano napraviti, pretpostavljam tristo metara od hrvatske granice, ali to ćemo videti vrlo skoro“, dodao je hrvatski ministar.

Na pitanje novinara o najavama iz Austrije da će deo izbeglica vraćati u Hrvatsku, Ostojić je odgovorio da ugovor o readmisiji predviđa povratak izbeglica u prvu susednu zemlju.

„Hrvatska je svim izbeglicama izdavala reÅ¡enja o povratku u Srbiju, ali to ne moÅŸe da funkcioniÅ¡e i to su razlozi zaÅ¡to u ovom trenutku ugovori o readmisiji nisu aktivni“, dodao je ministar.

Ostojić je rekao i da je prema najnovijim podacima, od prošle srede u Hrvatsku ušlo skoro 59.000 migranata i izbeglica.

U kampu u Opatovcu trenutno ih je oko 2.500, a nekoliko stotina čeka na registraciju.

Izbeglice u Hrvatsku ulaze preko Bapske, kraj Iloka, ali se pojačava i ruta preko Tovarnika. Hrvatska ih smešta u kamp u Opatovcu, a zatim organizovano autobusima i vozovima odvozi prema mađarskoj granici.

Od juče izbeglice prema vremenu dolaska dobijaju narukvice da bi se izbegle guşve i utvrdio raspored odlaska. Prednost imaju deca, şene, stariji i bolesni.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar