U trendu

Srbija ne može da prima migrante koji ne dobiju azil u EU

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas u Sofiji da bi eventualno lančano zatvaranje granica za migrante na gornjem toku zapadno-balkanske rute stvorilo opasnu situaciju za Srbiju i čitav region i ponovio da Srbija ne može da dozvoli da se pretvori u sabirni centar niti može da primi migrante koji su prešli preko njene teritorije, a nisu dobili azil u EU.

„Bez obzira na svo razumevanje i empatiju koje imamo prema migrantima, mi ne možemo dozvoliti da se Republika Srbija pretvori u svojevrsni sabirni centar za migrante. Srbija takodje nije u mogućnosti da primi nazad migrante koji su tranzitirali preko naše teritorije, a nisu dobili azil u EU, jer za to nemamo niti kapaciteta niti sredstava niti smo prva zemlja ulaska“, rekao je Dačić na neformalnom sastanku ministara spoljnih poslova Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi.

Obraćajući se učesnicima sastanka na kojem bi danas trebalo da bude usvojena zajednička izjava o suočavanju sa migrantskom krizom, Dačić je upozorio da razvoj situacije ukazuje na mogućnost da „aktuelni svetski talas migracija, potencijalno, preko Balkana i Mediterana, može u pravcu EU da pokrene i nekoliko miliona migranata“.

On je kazao da Srbija, iako je tranzitna zemlja na migrantskom putu, trpi pritiske kao i članice EU i da se dosadašnjim postupanjem pokazala kao kredibilan partner EU.

Dačić je ponovio da članstvo u EU ostaje glavni spoljnopolitički cilj Srbije i izrazio nadu da će tokom 2016. godine Srbija „znatno ubrzati pregovarački proces i krenuti u otvaranje pregovaračkih poglavlja koja imaju veliki značaj za proces reformi i jačanje vladavine prava – pre svega poglavlja 23 i 24“.

Šef srpske diplomatije ocenio je da je politika proširenja jedan od najznačajnijih instrumenata EU, ne samo za obezbedjivanje stabilnosti regiona i njegov dalji ekonomski prosperitet, već i za obezbedjivanje stabilnosti i bezbednosti čitave EU. 

Zbog toga je, kako je dodao, od posebnog značaja zajedničko angažovanje učesnica SEECP radi pozicioniranja prema institucijama EU, kao i radi formiranja pozitivnog imidža regiona u celini i održavanja pitanja od interesa za region u fokusu EU. 

Pored šefa bugarske diplomatije Danijela Mitova, koji je domaćin skupa, na sastanku učestvuju i ministri spoljnih poslova Crne Gore Igor Lukšić, Albanije Ditmir Bušati, BiH Igor Crnadak, Makedonije Nikola Poposki, Rumunije Lazar Komanesku, kao i kosovska ministarka Edita Tahiri.

Na sastanku učestvuju i zamenici ministara spoljnih poslova Grčke, Hrvatske, Turske i Moldavije kao i državni sekretar Slovenije, predstavnici Evropske komisije i generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju Goran Svilanović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar