U trendu

Srbija neće napredovati prema EU ako ne bude ispunjavala obaveze

Tehnički ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Miro Kovač izjavio je danas u Zagrebu da Srbija neće moći da napreduje prema Evropskoj uniji ukoliko ne bude počela da ispunjava svoje obaveze.

„Ako neće izvršavati sve svoje obaveze, neće moći napredovati prema EU. Vrlo jednostavno i logično, u interesu je Srbije da izvršava svoje obaveze, a to je i nama u interesu kao članici EU“, rekao je Kovač u izjavi novinarima posle sastanka Komisija za praćenje sprovodjenja prelaznih merila u pregovaračkim poglavljima 23. i 24. o pristupanju Srbije EU.

On je podsetio da je reč o hrvatskih zahtevima koji su integrisani u pregovarački okvir i da sada, na osnovu toga, želi da vidi da Srbija na tome radi budući da je u medjuvremenu formirana i nova vlada.

„Nekim diplomatskim agresijama, propagandnim akcijama Srbija sebi neće pomoći. To je onda pucnje u prazno i time si neće pomoći. Za time nema potrebe“, rekao je Kovač.

Prema njegovim rečima, Vlada Hrvatske ne učestvuje u raspravama i napadima koje Hrvatska kao država doživljavala od Srbije.

„Ne sazivamo diplomatski skup, ne napadamo Srbiju s nekim referencama iz istorije, iz Drugog svetskog rata. Mi želimo normalno da saradjujemo na osnovu dobrosusedskih odnosa i u evropskom duhu“, naglasio je odlazeći hrvatski ministar.

Kovač je izjavio i da očekuje da će državni vrh Srbije uticati na čelnike Republike Srpske da odustanu od najavljenog referenduma.

„Hrvatska je zemlja koja je supotpisala Dejtonski sporazum i želimo da BiH opstane kao država, da Hrvati budu ravnopravni i ustavotvorni u BiH. Želimo da BiH nastavi put prema EU, a sve to nije kompatibilno s nekim referendumom o samostalnosti RS“, rekao je Kovač.

Kovač je istakao da je za Hrvatsku to neprihvatljivo i da očekuje da će državni vrh Srbije „izvršiti odgovarajući uticaj na čelnike Republike Srpske i odvratiti ih od toga“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar