U trendu

Srbija poklonila softver zatvorima u BiH

Ministri pravde Srbije i Bosne i Hercegovine Nela Kuburović i Josip Grubeša potpisali su u Sarajevu Protokol o ustupanju SOURCE CODE programa SAPA, namenjenog ustanovama za izvršenje krivičnih sankcija, a koji je Ministarstvo pravde Republike Srbije poklonilo Ministarstvu pravde BiH.

Kuburović je tom prilikom istakla da je jedan od glavnih ciljeva Srbije očuvanje regionalne stabilnosti i unapređenje regionalne saradnje i da je BiH jedan od glavnih partnera na tom putu, zbog čega Ministarstvo pravde nastoji da unapredi saradnju sa kolegama u toj zemlji.

Kako je saopštilo resorno ministarstvo, ona je podsetila da su dva ministarstva pre 10 godina potpisala Protokol o saradnji, a da je ta saradnja danas nastavljena kroz unapređenje sistema izvršenja krivičnih sankcija, odnosno uručenjem softvera i pružanjem pomoći u obukama zaposlenih.

„Nadamo se da će softver kolegama u BiH omogućiti da imaju adekvatnu evidenciju i upravljanje u zatvorskom sistemu, što smo mi i postigli njegovim uvođenjem pre nekoliko godina“, istakla je Kuburović i dodala da se nada da će i državni zatvor koji će uskoro početi sa radom u toj zemlji moći da na adekvatan način koristi softver.

Ona je precizirala da softver, koji je Srbiji donirala EU, omogućava da se u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija i u 8 kazneno popravnih zavoda vodi jedinstvena i centralizovana evidencija, koja je povezana sa različitim državnim organima, pre svega sudovima, tužilaštvima i policijskim upravama.

Kuburović je dodala da je danas tim softverom u Srbiji obuhvaćeno više od 10.000 aktivnih lica koja su lišena slobode i preko 50.000 bivših osuđenika.

Grubeša je zahvalio Ministarstvu pravde Republike Srbije i ministarki Kuburović na poklonu, za koji je naveo da je od velikog značaja za BiH, posebno za ustanove za izvršenje krivičnih sankcija u toj zemlji.

Ministar pravde BiH je naveo da je to ministarstvo potpisivanjem protokola sa Ministarstvom pravde Republike Srbije uštedelo finansijska sredstva, ali i obezbedilo uslove za adekvatan penalni tretman.

SAPA je softver koji funkcioniše 24 časa, 7 dana u nedelji, a omogućava uvođenje jedinstvenih standarda u načinu rada ustanova za izvršenje krivičnih sankcija, praćenje relevantnih podataka vezanih za lica lišena slobode, poboljšanje efikasnosti kazneno popravnog sistema, kao i direktnu analizu podataka i kontrolu rada svih ustanova u Upravi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)