U trendu

Srbija sama sebi stvara probleme

Prvi potpredsednik Vlade i lider Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Tomislav Karamarko izjavio je u sredu uveče da će Srbija imati podršku hrvatske vlade da udje u Evropsku uniju, ali da mora da ispuni sve standarde za ulazak, kao i druge države.

„Srbija mora da usvoji sve one standarde koje smo morali da usvajamo svi mi koji smo pristupali Evropskoj uniji. To smo činili u dugim pregovorima koji su nekad bili dramatični. To nije lak proces i pred Srbijom je vrlo težak put“, izjavio je Karamarko novinarima u Koprivnici, prenela je agencija Hina.

On je naglasio da Hrvatska ima „neke svoje zahteve koji su logični“ i da želi da Srbija bude „kvalitetan član EU“ u čemu će joj, kako je rekao, Hrvatska pomoći, ali ne na način da popušta.

Na pitanje hoće li Hrvatska dati „zeleno svetlo“ za otvaranje poglavlja 23 (o pravosudju) pre nego što Srbija povuče sporni zakon o univerzalnoj jurisdikciji za ratne zločine na području bivše SFRJ, Karamarko je odgovorio da Srbija „ne može da glumi mali Hag u ovom delu Evrope“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.