Srbija treba da ispuni apsolutno sve kriterijume

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je danas da Hrvatska podržava ulazak Srbije u EU, ali da sve države, pa tako i Srbija, moraju da ispune “apsolutno sve kriterijume” za članstvo.

“Uvek sam govorila i stojim na toj poziciji da ćemo podržavati ulazak Srbije u EU i NATO, ali od svih država kandidatkinja očekujemo da ispune apsolutno sve kriterijume koje je, uostalom, morala da ispuni i Hrvatska”, rekla je Grabar-Kitarović novinarima u Zagrebu upitana hoće li Hrvatska i formalno blokirati pristupne pregovore Srbije.

Premijer Tihomir Orešković takodje je rekao da Hrvatska traži da svaka država koja želi da postane članica EU ispuni kriterijume koje je ispunila i Hrvatska.

“Mi samo tražimo da svaka zemlja koja želi da postane članica EU ispuni iste kriterijume – kako Srbija, tako i BiH i danas sutra i druge zemlje. To je jedino što mi tražimo i to cela Evropa traži”, rekao je premijer koji je zajedno s predsednicom u Zagrebu učestvovao na obeležavanju Dana borbe protiv raka dojke.

Ministar spoljnih i evropskih poslova Miro Kovač izjavio je novinarima u Posedarju da Hrvatska podržava evropsku perpektivu Srbije i da želi da joj pomogne da “promeni stvari” da bi bila spremna za članstvo.

“Što se tiče tog famoznog Poglavlja 23, to znači poštovanje ljudskih prava, manjinskih prava, poštovanje i implementaciju medjunarodnih ugovora koji se tiču manjinskih prava, a isto tako punu saradnju sa sudom u Hagu. Isto tako jasno je da ne može biti Srbija nadležna za sve ratne zločine na području bivše Jugoslavije”, rekao je Kovač, preneli su hrvatski mediji.

Predsednik Sabora Željko Rajner rekao je novinarima u Zagrebu da je srpski zakon kojim se ta država proglasila nadležnom za sudjenje za sve ratne zločine na području bivše Jugoslavije neprimeren i da se ne uklapa u evropsku tekovinu, a sve zemlje koje žele u EU moraju da prihvate evropske tekovine.

Srpski zakon o univerzalnoj jurisdikciji sporna je tačka u hrvatsko-srpskim odnosima. Još je bivša vlada najavila da će Hrvatska njegovim ukidanjem usloviti pregovore Srbije s EU. Hrvatska smatra da se Srbija tim zakonom proglasila “mini Hagom”.

Reč je o izmenama i dopunama Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u postupku za ratne zločine koje su stupile na snagu 1. januara 2010. godine.

(Beta)

Jedan komentar

  • dzordz

    Premijer Tihomir Orešković takođe je rekao da Hrvatska traži da svaka država koja želi da postane članica EU ispuni kriterijume koje je ispunila i Hrvatska.` Znači, da proteramo 200.000 Srba!? Da im srušimo 10.000 kuća i oduzmemo 50.000 syanova, kao sto je Hrvatska uradila pre stupanja u EU. Baš pametno.

Ostavite komentar