U trendu

Srđan Kerim kandidat za naslednika Ban Ki Muna

Makedonija je kandidovala svog bivšeg ministra spoljnih poslova i bivšeg predsedavajućeg Generalne skupštine UN Srđana Kerima za novog generalnog sekretara UN.

„Kao rezultat diplomatskih konsultacija, saznanja o globalnim procesima i njegovih kvalifikacija, a posebno ugleda koji je uživao kao predsednik Generalne skupštine UN vlada veruje da je Srđan Kerim osoba koja ispunjava postavljene uslove i kriterijunme za dužnost generalnog sekretara UN“, navodi makedonska vlada u saopštenju, preneli su mediji u Skoplju.

Naslednik Ban Ki Muna, kome drugi petogodišnji mandat ističe krajem 2016. trebalo bi da bude izabran iz grupe istočnoevropskih zemalja. Kerim je četvrti formalni kandidat za tu funkciju koji ima podršku svoje vlade.

Hrvatska je za novog generalnog sekretara svetske organizacije početkom septembra kandidovala ministarku spoljnih i evropskih poslova Vesnu Pusić.

Bugarska vlada je  junu prošle godine podržala kandidaturu generalne direktorke Uneskoa Irine Bokove, a u januaru 2014. podršku svoje vlade da se kandiduje za generalnog sekretara UN dobio je i bivši slovenački predsednik Danilo Tirk.

Kao mogući kandidati za mesto generalnog sekretara UN u medijima su ranije spominjani i sadašnji šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak i jedan od njegovih prethodnika Jan Kubiš, ali i bivši šef srpske diplomatije i bivši predsedavajući Generalne skupštine UN Vuk Jeremić.

Generalnog sekretara UN imenuje Generalna skuština UN na predlog Saveta bezbednosti iz jedne od pet regionalnih grupa. Ovoga puta red je na grupu istočnoeveropskih zemalja kojoj pripada i Srbija.

Da bi neko postao kandidat mora najpre da dobije zvaničnu podršku svoje države koja ga formalno predlaže za to mesto.

U slučaju da Savet bezbednosti UN ne može da se saglasi oko jednog kandidata, odluka ostaje na Generalnoj skupštini UN iako oko načina odlučivanja u tom slučaju postoje pravne dileme.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.