najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Srebrenica i Stolac distrikti, poput Brčkog?

Nakon što je na lokalnim izborima u Srebrenici, u RS, izabran kandidat srpskih stranaka Mladen Grujičić, a u Stocu izbori nisu održani zbog sukoba predstavnika bošnjačke i hrvatske zajednice u Federaciji BiH, federalna agencija Fena prenela je danas da navodno postoji predlog da se i te dve opstine preimenuju u distrikte, poput Brčka.

Tu temu su, prema Feni, neformalno pokrenuli akademski i nevladini krugovi iz SAD, a prema ponuđenoj zamisli navodno je ponuđeno prustrojavanje BiH, nakon što su protekli izbori ponovo izazvali nacionalne tenzije.

Zbog toga bi, smatra se, prenosi ova agencija, trebalo ići ka tome da se u BiH formiraju još dva distrikta – distrikt Srebrenica i distrikt Stolac-Neum.

Neimenovani sagovornici Fene, za distrikt Srebrenica pravnu, političku i društvenu podlogu nalaze u “presudama Haškog tribunala, stresnim političkim prilikama nastalim nakon izbora i društvenom značaju vezanom za neophodni i zahtevni proces pomirenja”.

“Srebrenica je opšte mesto nedeljivosti BiH i takvu opštost trebalo bi utvrditi posebnim pravnim i političkim statusom”, smatra, navodi agencija, sagovornik iz jedne od ključnih međunarodnih organizacija koje deluju u Sarajevu.

Distrikt Stolac-Neum, s druge strane, navodi se, poništio bi postojeći model za koji sagovornici tvrde da je “temeljno segregirajući, etnički ekskluzivistički i civilizacijski neodrživ”.

“U principu, rešavanje pitanja Stoca odlučuje i u kojem će smeru ići država BiH, ka integraciji ili etničkog dezintegraciji. Dodatno, distrikt u Hercegovini bi imao i pozitivan uticaj na razvoj demokratskih procesa u izborno zamrznutom i društveno podeljenom Mostaru. Izgradnja magistralnog puta Stolac-Neum stvara neophodne saobraćajne uslove za realizaciju ove zamisli. Otvaranje kancelarije OEBS-a u Stocu uneće neku vrstu sigurnosti, ali tek na kraći rok”, kaže diplomatski izvor.

Cilj ovakvog preustrojstva, dodaje neimenovani izvor, težio bi političkoj efikasnosti, a svoj osnov bi nalazio u pravednosti i demokratičnosti.

“Tri distrikta predstavljala bi ključne demokratske i multietničke tačke na obodu Bosne i Hercegovine. Distrikti na Savi, Drini i Jadranskom moru ojačali bi unutrašnju koheziju i ukupni demokratski kapacitet. Zapravo, to je rešenje u korist Bosne i Hercegovine, ali, čini se, i Sjedinjenih Američkih Država”, navodi isti izvor i dodaje da bi to bio “realan ispit iskrenosti i dobre volje i za susede Bosne i Hercegovine”.

Na pitanje koliko je takav scenario realan, kaže kako bi oduzimanje teritorije od entiteta i političkih elita koje teže secesiji i disoluciji predstavljalo težak zadatak, ali bi direktno doprineo pravnom i društvenom biću BiH.

“Svaki budući izbori ponovo će uneti nemir i zapretiti krizom u Srebrenici i Stocu, u krajnjoj konsekvenci – krizom u celoj BiH. Većinu u oba grada su činili Bošnjaci, imamo to u vidu. Distrikt Brčko je ostvario demokratski model dobrodošlice i razvoja za sve, dok Srebrenica i Stolac postaju mesta najreakcionarnijih balkanskih nacionalističkih i secesionističkih snaga”, dodaje sagovornik.

Ajla Delkić, direktorka Savetodavnog veća za BiH, veća koje deluje u Vašingtonu koji je, kako se ističe, takođe distrikt, kaže za Fenu da se i u različitim vašingtonskim krugovima čulo za ovu inicijativu, da se o njoj i razgovara i razmišlja.

“Ideje su da se iznose, a onda se o njima i raspravlja. Ne treba ništa zabranjivati, posebno slobodno mišljenje. Ako se već raspravlja o sudskim presudama, referendumima, otcepljenjima i trećim entitetima, treba se raspravljati i o ovome. Meni se čini da ideja ima čvrstu podlogu i jedan novi model koji traži ozbiljnu pravnu i političku analizu. Mislim da je ona u duhu reformske agende i da je u skladu sa svim onim šta za Bosnu i Hercegovinu znače EU i NATO”, kazala je Delkićeva.

I ambasador BiH u Vašingtonu Haris Hrle je Feni potvrdio da je upoznat sa ovakvim razmišljanjima.

“Predlog ne predstavlja stav vašingtonske administracije, ali Bosna i Hercegovina je iskra u oku velikom broju akademika, pravnika, političara. Svakako treba sačekati kraj izbornog procesa u SAD i videti da li iznesene ideje predstavljaju početne, akademske sugestije za nadolazeću američku administraciju. Sve što je u interesu mira i pomirenja, građana i naroda, što je u skladu sa evropskim principima i NATO standardima, to će biti pozdravljeno”, naveo je ambasador Hrle.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike