U trendu

Srpske institucije pokrenula kampanju za popis na e-srbin.hr

ZAGREB – Srpske institucije u Hrvatskoj pokrenule su na internet stranici e-srbin.hr kampanju za predstojeći popis stanovništva na kojoj se nalaze sve informacije o važnosti izjašnjavanja kao i uputstva za samostalno popisivanje stanovništva putem sistema e-Građani.

Samopopisivanje stanovništva putem interneta u Hrvatskoj počinje 13. i trajaće do 26. septembra

Organizacije Srpski demokratski forum, Srpsko kulturno društvo „Prosvjeta“, Srpsko narodno veće i Zajedničko veće opština formirale su koordinacioni odbor sa svrhom lakšeg i efikasnijeg sprovođenja popisa u srpskoj zajednici.

Na novootvorenoj stranici e-srbin.hr nalaze se odgovori na sva ključna pitanja vezana uz popis za pripadnikesrpske nacionalne manjine. Objašnjeno je koja prava srpske zajednice u Hrvatskoj proizlaze iz službenog brojnog stanja, na koje se sve načine sprovodi popis stanovništva ove godine, šta je sistem e-Građani, koje se sve usluge mogu ostvariti preko njega i zašto je važan za popis stanovništva.

Takođe, tusu i uputstva za digitalno samopopisivanje i komunikaciju s članovima zajednice oko popisa i druge korisne informacije u sprovođenju aktivnosti vezanih uz popis.

Sve ove informacije mogu se naći na pomenutoj stranici, piše portal hrvatskog nedeljnika Novosti.

Od rezultata popisa, ukazuje se, zavisiće i mnoga prava koja ostvaruje srpska zajednica prema Ustavu i zakonima Hrvatske.

Zato je, ističe, od vitalnog interesa zajednice da rezultati popisa što vernije odražavaju stvarno brojno stanje Srba u Hrvatskoj, navodi se, između ostalog, na stranici e-srbin.hr.

Inače, u Hrvatskoj će ove godine po prvi put moći da se izvede samostalno popisivanje stanovništva putem sistema e-Građani, a popisuju se osobe sa stalnim boravištem. Uobičajeno boravište imaju osobe koje su živele na određenommestu kontinuirano najmanje 12 meseci prije referentnog datuma popisa (31. augusta); osobe koje su došle u uobičajeno boravište u periodu od 12 meseci pre referentnog datuma s namerom da ostanu tamo najmanje godinu dana.

A, kada se se navedene okolnosti ne mogu ustanoviti, „uobičajeno boravište“ znači mesto zakonskog ili registrovanog boravišta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar