U trendu

Šta je sve bio plan napada u CG?

Crnogorsko Specijalno državno tuzilaštvo saopštilo je da je „plan kriminalne organizacije“ koju čini 20 državljana Srbije osumnjičenih za terorizam, „bio lišavanje slobode premijera Crne Gore“ Mila Đukanovića nakon završetka današnjih parlamentarnih izbora, prenosi RTCG.

Iz Specijalnog državnog tuzilaštva Crne Gore je saopšteno da za 20 uhapšenih državljana Srbije postoji osnov sumnje da su izvršili krivična đela – stvaranje kriminalne organizacije u sticaju sa krivičnim delom terorizma.

„Osnovano se sumnja da je početkom oktobra u Srbiji i Crnoj Gori formirana kriminalna organizacija, s ciljem uticaja na zakonodavnu i izvršnu vlast u Crnoj Gori. Sumnja se da je plan ove organizacije bio da u vreme proglašenja rezultata na parlamentarnim izborima, uz upotrebu oružja, napadnu okupljene građane ispred Skupštine Crne Gore i službenike Uprave policije, a da potom zauzmu prostorije Skupštine, s namerom da proglase izbornu pobjedu određenih političkih partija“, saopšteno je iz VDT-a.

„Takođe se sumnja da je plan kriminalne organizacije bio lišavanje slobode premijera Crne Gore“, navodi se dalje u saopštenju.

Kako se dalje navodi, s ciljem realizacije navedenog plana organizator grupe, B.D., juče je u ranim jutarnjim satima došao u Crnu Goru sa namerom dalje realizacije kriminalnog plana i komandovanja naoružanim licima u namjeri da zauzmu Skupštinu Crne Gore i druge državne institucije.

„Osumnjičeni su, prema dobijenim uputstvima i kriminalnom planu, privatnim vozilima došli u Podgoricu, gde su se radi nastavka realizacije kriminalnog plana rasporedili u najmanje tri grupe. Članovi kriminalne organizacije dobijali su uputstva da raspodele unapred pripremljeno oružje radi dalje realizacije kriminalnog plana“, navodi se u saopštenju VDT-a.

Crnogorska televizija podseća da je direktor Uprave policije Crne Gore Slavko Stojanović saopštio da je tokom prethodne noći uhapšena grupa od 20 lica.

Stojanović je kazao da je policija, po nalogu Specijalnog državnog Tužilaštva i u saradnji sa Agencijom za nacionalnu bezbednost, uhapsila 20 državljana Srbije, dok se za jednim licem traga.

U Specijalnom tužilaštvu počela su saslušanja osumnjičenih.

„Ova lica su osumnjičena da su na teritoriji Crne Gore počinila krivična đela stvaranje kriminalne organizacije i terorizma“, kazao je Stojanović.

Direktor policije je kazao da su ta lica ušla na teritoriju Crne Gore i imala namjeru da, prvo, preuzmu automatsko oružje a potom da večeras izvrše napade na institucije sistema, policiju i predstavnike državnih organa, „ne isključujući mogućnost napada na visoke državne zvaničnike“.

Po nalogu Specijalnog državnog tužilastva, službenici Specijalnog policijskog ođeljenja i Uprave policije lišili su slobode organizatora i članove ove kriminalne organizacije u trenutku kada su pošli da provere unapred pripremljeno skriveno skladište i dopremljeno oružje i municiju, kaže se u saopštenju.

U toku postupka utvrđeno je da su kriminalnu organizaciju, osim lica koja su lišena slobode, činila i lica na čijoj se identifikaciji i lišavanju slobode intenzivno radi, kažu iz Tužilaštva.

Uhapšeni su: B.D. (1970), K.H.(1977.), V.B.(1995.), N.Đ.(1995.), S.V.(1991.), G.K.(1999.), B.K.(1976.), L.Đ.(1998.), B.M.(1955.), M.D.(1957.), D.M.(1976.), S.Đ.(1964), A.Č.(1983), A.A.(1974), N.Đ.(1982.), S.Ć.(1979.), D.S.(1974.), M.A.(1990.), I.M.(1980.) i P.A.(1977.)

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar