U trendu

Šta predviđa razvojna strategija Hrvatske do 2030?

ZAGREB – Hrvatski premijer Andrej Plenković predstavio je danas u saboru Nacionalnu razvojnu strategiju države do 2030., izrazivši nadu da će se o tom dokumentu postići konsenzus.

On je u obraćanju pred poslanicima ponovio želju da Hrvatska 2030. bude konkurentna, inovativna i sigurna zemlja, prepoznatljivog identiteta i kulture, očuvanih resursa, kvalitetnih životnih uslova i jednakih prilika za sve.

„Tu viziju ćemo ostvariti sinergijskim delovanje javnih politika u četiri razvojna smera – održiva privreda i društvo, jačanje otpornosti na krize, zelena i digitalna tranzicija, ravnomeran regionalni razvoj, i unutar 13 strateških ciljeva“, poručio je Plenković, prenosi agencija Hina.

Kako je naglasio, strategija sadrži 23 pokazatelja učinka koji će biti potvrda da je zemlja na pravom putu u ostvarenju te vizije.

Plenković je nabrojao ciljeve koji se žele ostvariti do 2030.

Među njim su: podizanje BDP-a po stanovniku na 75 posto proseka EU, povećanje udela izvoza robe i usluga sa 52 na 70 posto BDP-a, ubrzanje rada pravosuđa, dostizanje proseka zemalja OECD-a na PISA-testovima, povećanje obuhvata dece u vrtićima iznad 97 posto i zaposlenosti na 75 posto, smanjenje procenta osoba u riziku od siromaštva…

Hrvatski premijer je dodao da će vlada voditi pronatalitetnu politiku kao zamajac demografskoj revitalizaciji, strateškom pitanju hrvatske budućnosti, i najavio da će se raditi na stvaranju privlačnog društvenog i ekonomskog okruženja za ostanak i povratak mladih i porodica.

„Za razvoj potpomoganih oblasti, ostrva i područja s razvojnim specifičnostima ključna će biti ulaganja u ravnomeran regionalni razvoj, demografski oporavak, kao i u jačanje socijalne pravednost“, naglasio je.

Plenković je naveo da „četvrta decenija moderne Hrvatske, iako je započela s krizama bez presedana, treba da bude razdoblje hrvatskog ubrzanog razvoja, ulaska u evrozonu, Šengen i OECD“, za šta, kaže, danas imaju snažne poluge.

Dodao je da Strategija predstavlja krovni strateški dokument razvoja za desetogodišnji period, koji Hrvatska prvi put dovija od progašenja nezavisnosti.

Izveštaje o sprovođenju Strategije, vlada će godišnje podnositi saboru kako bi se pratilo da li se Hrvatska kreće zacrtanim smerom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar