U trendu

Standard: Kao da je reč o humanisti, a ne zločincu..

Komemoraciji Slobodanu Praljku, koji je popio otrov prilikom izricanja presude u Haškom tribunalu, prisustvovali su hrvatski ministri odajući mu počast kao da se radilo o velikom humanisti, a ne čoveku koji je odgovoran za patnje i strahote, ocenjuje bečki dnevnik „Standard“.

O zločinima i žrtvama hrvatskih jedinica se ništa nije moglo čuti, dodaje list.

„Standard“ prenosi da je na glavnom trgu u Zagrebu ispred centralnog spomenika bilo postavljeno više fotografija i sveća, a iznad njih ispisana reč „Heroj“, te da je u dvorani Lisinski održana komemoracija.

Podseća se da je Haški tribunal Praljka zbog ratnih zločina osudio na 20 godina zatvora, zbog čega je on u sudnici izvršio samoubistvo, kao i da je osnovna presuda već izrečena 2013. i da je sada samo potvrđena.

Austrijski ekspert za jugoistočnu Evropu Florijan Biber u izjavi „Standardu“ rekao je da je Hrvatska u savladavanju prošlosti nekada bila mnogo naprednija.

„Takvi komentari, kakve sada čujemo od vlade ili predsednice za vreme premijera Ive Sanadera ili Zorana Milanovića ne bi bili mogući“, konstatovao je on dodajući da je u Hrvatskoj zavladao „konzervativni duh“, a očito u Hrvatskoj veruju da kao članice EU mogu sebi više dopustiti

Međutim, to je upravo u EU izazvalo negativne reakcije kod mnogih, jer se „može nešto malo čačkati po istoriji, ali je druga priča ustati protiv presude međunarodnog suda“.

„Standard“ ukazuje da je najvažnije u celoj toj priči što je šest vojnih i politički odgovornih Hrvata u bosanskom ratu osuđeno zbog „udruženog zločinačkog poduhvata“, koji je imao za cilj da se proteraju muslimani iz delova Bosne i Hercegovine, zbog čega bi Hrvatska mogla biti suočena sa zahtevima za isplatu kompenzacije.

Kao deo udružženog zločinačkog poduhvata naveden je i prvi hrvatski predsednik Franjo Tuđman, navodi “Standard“, dodajući da je to bio glavni razlog zašto su zbog presude potestovali hrvatski nacionalisti“, uključujući i vladu i predsednicu Kolindu Grabar Kitarović.

List podseća da Tuđamn u Hrvatskoj, kod nacionalističkih Hrvata u Bosni i Hercegovini i drugde u dijaspori važi za heroja.

Ukazuje i da je Praljak, o kojem ranije niko nije govorio, postao, izrežiranim samoubistvom, nacionalni heroj.

Iako je vlada najavila da neće prisustvovati komemoraciji, na njoj su bili potpredsednik Sabora Milijan Brkić, ministri Tomo Medved i Damir Krstičević, te pripadnici HDZ-a Vladimir Šeks i Andrija Hebrang, kao i nacionalistički pevač Marko Perković Tompsom čiji su koncerti povremeno zabranjivani.

Iz Dalmacije i Hercegovine došli su ljudi autobusima, i svi su odali poštu ratnom zločincu, kao da se radi o velikom humanisti, Praljku koji je odgovoran, između ostalog, i za bombardovanje mosta u Mostaru.

Prenose se i reči penzionisanog admirala Davora Domazeta koji je tvrdio da je Praljak nevin i da se odlučio za časnu smrt.

Drugi su, pak, ističe „Standard“, govorili da Praljak nije prihvatio političku pravdu Haga, a raniji ministar odbrane Pavao Miljavac je kazao da Praljak nije prihvatio flasifikovanje istorije te da je svoj narod spasio od deportacije.

List je ukazao da je bio i prisutan sin Franje Tuđmana, Miroslav, koji je rekao da samoubistvo Praljka nije nikakav „teatralni čin“, niti bekstvo od odgovornosti, dodajući da Praljak nije bio ratni zločinac, što je podrazvljeno aplauzom.

“Na kraju je izvedena nacionalna himna“, piše list i podseća da je “čak i premijer Andrej Plenković govorio o presudi kao pravednoj“.

“Standard“ piše i da je raspoloženje među Hrvatima u BiH takođe “reakciono“, kao i da se preti onima kao što je novinarka Štefica Galić ikoja je stala na stranu žrtava.

Ona je bečkom dnevniku kazala da je od ponovnog jačanja nacinalističkih snaga u Hercegovini redovno izložena pretnjama, ali da ne ide kod policije, jer joj, tvrdi, i oni prete.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar