U trendu

Stefanović i Lajtner o rešenju izbegličke krize

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović razgovarao je danas u Beču, uoči ministarske konferencije o izbegličkoj krizi, sa austrijskom ministarkom Johanom Mikl Lajtner o jedinstvenom kriterijumu za propuštanje migranata.

Stefanović je rekao da se nada da na skupu može biti postignuto zajedničko rešenje koje će omogućiti lakši prolaz migranata, ali i zaštititi bezbednost i sigurnost u zemljama na tranzitnoj ruti.

„Cilj nam je da postignemo zajedničko rešenje koje će omogućiti jedinstveni sistem kontrole. Nadamo se da će mere koje se ovde dogovore omogućiti lakši tranzit migranata, ali i olakšati situaciju za sve zemlje tranzita i za zemlje konačne destinacije migranata“, izjavio je Stefanović.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije ocenio je da „ostaju ključna pitanja kako da se reši problem ekonomskih migranata, kao i da se utvrdi ko su zaista ekonomski migranti“.

Ministarka unutrašnjih poslova Austrije Johana Mikl Lajtner rekla je da je njena zemlja zainteresovana za postizanje jedinstvenog evropskog rešenja.

„Moramo da preduzmemo mere na nacionalnom nivou, da stvorimo jednu alijansu država duž balkanske rute, koje će blisko sarađivati, da bismo konačno izvršili pritisak na Grčku, kako bi se osigurala zaštita spoljnih granica“ rekla je Lajtner.

Sastanak ministara unutrašnjih poslova posvećen izbegličkoj krizi, na koji su pozvani Bugarska, Hrvatska, Slovenija i zapadnobalkanska šestorka koja obuhvata Albaniju, BiH, Crnu Goru, Kosovo, Makedoniju i Srbiju, danas će biti održan u Beču.

Šef austrijske diplomatije Sebastijan Kurc izjavio je uoči današnjeg sastanka da Grčka nije pozvana na sastanak o migrantskoj krizi, jer ne pokazuje spremnost da smanji protok migranata.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.