najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Stejt department: Referendum u RS neustavan

Referendum o Danu Republike Srpske, najavljen za 25. septembar, nije u skladu sa Ustavom države, saopštili su za N1 BiH iz Stejt departmenta ukazujući da lideri treba da rade na tome da se prevaziđu razlike u interesu svih gradana.

„Kao što su iz Kancelarije visokog predstavnika dali do znanja, najavljeni referendum za 25. septembar se odnosi na pitanje o kojem je već odlučio Ustavni sud Bosne i Hercegovine i neće biti u skladu sa Ustavom države“, rekli su za tu TV stanicu u Stejt departmentu.

Kako se navodi, uloga Ustavnog suda je sastavni deo Aneksa 4 Dejtonskog mirovnog sporazuma i kao takav njegove presude su konačne, obavezujuće i moraju se poštovati.

„Poštovanje vladavine zakona od strane svih stranaka u Bosni i Hercegovini je od ključnog značaja za demokratski proces. Bez funkcionalnog pravnog okvira i stabilnosti koju donosi, rešavanje ekonomskih i političkih izazova sa kojima se zemlja suočava je nemoguće“, navode u Stejt departmentu.

Praznici i proslave su važan deo svake kulture, i umesto da se nastavi sa neustavnim referendumom, lideri treba da rade na tome da se prevaziđu razlike u interesu svih gradana, navodi se u odgovoru za N1 BiH.

„Referendum će potrošiti vredne resurse i neće rezultirati napretkom po tom pitanju. Nastojanje za pregovaranjem o sveobuhvatnom državnom zakonu o praznicima u okviru postojećeg zakonskog okvira ne košta ništa, a može dati prave rezultate“, kazali su iz State Departmenta za N1.

(Tanjug)

2 komentara
  1. Radoslav Radovic

    Referendum nije po ustavu koga ste ga vi pravili, dabi nas mucili i davili,i u crno zavili.Narod nema pravo da slobodno iskaze svoje misljenje o danu koji ce slaviti.To je jos jedan primjer Americke demokratije od koje krvari pola planete.Da se Linkoln probudi i vidi na sta licite jos jednom bi odmah umro.

  2. KNEZ

    „FEDERACIJA BIH“ JE VEŠTAČKA TVOREVINA NASTALA MEŠANJEM NATO AGRESORA U RAT SRBA PRAVOSLAVACA PROTIV SRBA KATOLIKA I ISLAMIZOVANIH SRBA,U KOME SU SVI BILI PROTIV NAJJAČIH-PRAVOSLAVNIH SRBA(NARAVNO).NAKON ZAVRŠETKA TOG KRVOPROLIĆA SE NE DOZVOLJAVA DA SE IZ TE AFUNKCIONALNE ZAJEDNICE IZDVOJI REPUBLIKA SRPSKA,KOJA BI SE,NAPOKON, ODMORILA OD PERMANENTNOG OPREZA OD MUDŽAHEDINSKIH I USTAŠKIH TERORISTA,PA POČELA SPOKOJNO DA SE RAZVIJA !!

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike