U trendu

Stier: Čekamo pojašnjenja, ne dramatizujte neotvaranje 26

Ministar spoljnih poslova Hrvatske Davor Stier kaže da Hrvatska, kad je reč o poglavlju 26 u pregovorima Srbije i EU, čeka pojašnjenja kada su u pitanju obaveze Srbije oko udžbenika za srednje i osnovne škole, čiji sadržaj mora biti prilagođen hrvatskoj nacionalnoj manjini.

Stier je posle sastanka Saveta ministara u Briselu rekao da ne bi trebalo dramatizovati situaciju kad je reč o neotvaranju poglavlja 26 i da je normalno da se u radu ranih grupa traže dodatne informacije.

„Ovde nije bilo iznenađenja. Naš predstavnik je bio u Beogradu, imao dobre razgovore i sve je bilo na vreme iskomunicirano“, poručio je hrvatski ministar iz Brisela.

”Kao što znate, Hrvatska je bila među državama koje nisu mogle dići rezervu kada je u pitanju poglavlje 26. Tražimo dodatna pojašnjenja, koja će nam pružiti Evropska komisija”, izjavio je Stier izlazeći sa sastanka Saveta ministra EU.

On kaže da Evropska komisija u ime EU pregovara sa Srbijom kao zemljom kandidatom i da očekuje napredak koji bi omogućio Hrvatskoj da vrlo brzo, ”već početkom sledeće godine”, bude u situaciji da podigne svoju rezervu kada je u pitanju poglavlje 26 o kulturi i obrazovanju.

”Obrazovanje nacionalnih manjina je važno pitanje, koje jeste u okviru pristupnih pregovora. U pitanju su obaveze Srbije oko udžbenika za srednju i osnovnu školu sa prilagođenim sadržajem za nacionalne manjine, pa tako i za hrvatsku nacionalnu manjinu”, poručio je hrvatski ministar spoljnih poslova.

On je dodao da je hrvatska retorika takva da smanjuje tenzije, ali da traži ispunjavanje određenih kriterijuma i prolazak kroz proces transformacije za sve zemlje koje žele da pristupe Evropskoj uniji.

”To nije jednostavno, ali je dobro za same države koje pregovaraju sa EU”, zaključio je hrvatski ministar spoljnih poslova Davor Stier u Briselu.

Najavio je da će Srbija danas otvoriti dva poglavlja, od kojih će jedno odmah i zatvoriti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.