U trendu

Stoltenberg 14. oktobra u Crnoj Gori

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg dopuvaće 14. oktobra u Crnu Goru kako bi u susret očekivanoj pozivnici za članstvo u Alijansu razgovarao s državnim zvaničnicima o reformama, prenela je večeras Televizija Crne Gore. 

Sa Stoltenbergom u Crnu Goru dolazi 28 ambasadora zemalja NATO-a uoči decembarskog skupa ministra inostranih poslova Alijanse na kome će se ocenivati napredak Crne Gore. 

„Crna Gora je učinila i nastavila da čini napredak u reformi sektora odbrane i bezbednosti, vladavine prava, javne podrške“, javila je televizija Crne Gore, pozivajući se na saopštenje kabineta generalnog sekretara NATO-a. 

Poseta Stoltenberga je druga u poslednja četiri meseca. 

Crna Gora poslednjih godinu dana intezivno radi na ispunjavanju kriterijuma za članstvo, pa je između ostalog reformisala obaveštajnu službu, radi na vladavini prava i podizanju podrške javnosti strateškom cillju aktuelne vlade Mila Đukanovića. 

U cilju dobijanja podrške članica NATO-a, u toku je diplomatska ofanziva, dok u zemlji vlada sprovodi kampanju povećanja podrške javnosti koja iznosi oko 42 odsto. 

O članstvu u Alijansi nedavno je s Đukanovićem razgovarao američki potpredsednik Džozef Bajden koji mu je preneo da SAD podržavaju članstvo Crne Gore u NATO, pod uslovom da Podgorica nastavi da sprovodi reforme i osnaži podršku javnosti za ulazak u Alijansu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.