U trendu

Stoltenberg: Napredak očigledan, nastaviti sa reformama

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg saopštio je večeras da sve članice NATO-a nisu saopštile stav o pozivnici Crnoj Gori za članstvo, a da su one koje to podržavaju učinile pod uslovom da se nastavi sa reformama. 

Stoltenberg i ambasadori u Savetu NATO-a doputovali su danas u dvodnevnu posetu Crnoj Gori kako bi utvrdili u kojoj meri se ispunjavaju uslovi kako bi u decembru Crnu Goru pozvali da počne pregovore o članstvu u Atlantskom savezu. 

Generalni sekretar Alijanse je u intrevjuu Televiziji Crne Gore kazao da „primećuje“ da među članicama NATO-a raste podrška za pozivnicu Crnoj Gori da se pridruži Severnoatlanskom savezu, ali da konačna odluka nije doneta. 

„Konačna odluka nije doneta. U fazi smo procene napretka koji Crna Gora postiže. Na osnovu toga ćemo, i kroz ovu dvodnevnu posetu, doneti konačnu odluku“, saopštio je Stoltenberg. 

On je ocenio da je Crna Gora ostvarila napredak u reforama i da je on „očigledan“ u reformi obaveštajnih službi, vladavini prava, uspostavljanju nezavisnog sudstva za borbu protiv korupcije, ali i poručio da se očekuju konkretni rezultati u praksi. 

„Borba protiv korupcije je od velike važnosti, kao i vladavina prava i nezavisnost sudstva. Osnovali ste nove institucije, usvojili dosta zakona. Sada tražimo i konkretne rezultate, odnosno da se sve to primjenjuje i u praksi“, poručio je Stoltenberg. 

Zaključio je i da je rast podrške javnog mnjenja ulasku Crne Gore u NATO od velike važnosti. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.