U trendu

Stoltenberg: Poziv za članstvo Skoplju ne menja odnose NATO sa Srbijom

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas u Briselu da očekivani poziv vodja NATO Skoplju da pokrene pregovore o članstvu ne menja odnose Atlantskog saveza i Srbije, naglasivši da NATO potpuno poštuje stav Srbije da ne želi da udje u članstvo ovog vojno-političkog saveza.

Na konferenciji za novinare uoči dvodnevnog samita NATO koji počinje sutra u Briselu, Stoltenberg je rekao i da ne može da nagadja ali da ne očekuje da će predstojeći susret američkog i ruskog predsednika Donalda Trampa i Vladimira Putina doneti promene u politici prema Zapadnom Balkanu.

Čelnik NATO je takodje naglasio da pozdravlja „činjenicu da je Crna Gora sad članica NATO i da je dala doprinos misiji na Kosovu“ ali  i „tesno partnerstvo NATO sa Srbijom“.

Upitan kako NATO gleda i može li pomoći da se izgladi sukob i oštre zamerke Beograda Podgorici zbog upućivanja dvojice oficira u sastav Kfora na Kosovu, Stoltenberg je dodao da je „apsolutno moguće“ da NATO ima dobre odnose sa Srbijom i da članice NATO budu u sastavu Kfora.

„Mi podržavamo dijalog Beograd-Priština sa ciljem da se kroz pregovore nadje rešenje za dogovore i izazove koji stoje pred sporazumom za odnose Beograda i Prištine“, naglasio je.

Prema njegovim rečima Srbija blizak i valjan partner NATO. „Veoma cenim što smo pospešili saradnju sa Srbijom“, istakao je Stoltenberg.

On je podvukao da poziv NATO Skoplju da pokrene pregovore o članstvu neće promeniti odnose sa Srbijom.

„Ne očekujem da će to biti tema, ne mogu da spekulišem oko ishoda susreta na vrhu u Helsinkiju, ali smatram da će NATO svakako nastaviti da radi sa Zapadnim Balkanom jer smo prisutni u Beogradu, Sarajevu, a naravno imamo Kfor“, rekao je i dodao da „NATO u potpunosti poštuje odluku Srbije da ne želi da udje u članstvo Atlantskog saveza“, a da veoma ceni to što Srbija nastavlja saradnju kao partner sa NATO.

Piše: Dragan Blagojević, dopisnik agencije Beta

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.