U trendu

Stoltenberg uručio Zaevu poziv za NATO

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg uručio je danas u Briselu makedonskom premijeru Zoranu Zaevu poziv za početak pristupnih pregovora Makedonije za članstvo u toj alijansi.

„Čestitam na političkoj hrabosti i posvećenosti boljoj budućnosti. Kada završite unutrašnje procedure i potpuno primenite Dogovor sa Grčkom, Makedonija će sedeti za istim stolom sa saveznicima i sa njima imati jednak glas“, rekao je Stoltenberg uručujući poziv za članstvo Makedonije u NATO, u sedištu Alijanse.

Zajedno sa pozivom generalni sekretar NATO je Zaevu poklonio penkalo kojim je potpisao taj dokument, a nakon što se fotografisao sa pozivom, Zaev je poljubio penkalo.

Prvog dana Samita NATO u Briselu, juče, šefovi država i vlada članica su odlučili da Makdoniji upute poziv za članstvo, uz uslov da ispuni Dogovor sa Grčkom i promeni ime u Severna Makedonija.

Stoltenberg je dodao da će Makedonija postati 30. članica NATO, nakon što „kompletira sve nacionalne procedure i sve članice ratifikuju protokol o pristupanju Makedonije“.

„Današnji dan gradjani Makdonije treba da prihvate kao veliki dan, koji zaslužuje da bude slavljen. Ovaj poziv je rezultat ispunjenih uslova i NATO standarda, kao i istorijskog makedonsko-grčkog dogovora o imenu i o strateškom partnerstvu“, rekao je generalni sekteratr NATO Jens Stoltenberg.

Premijer Makedonije Zoran Zaev je rekao da je dobijanje poziva za NATO „istorijska odluka za zemlju i gradjane i sve makedonske političare od osamostaljenja Makedonije“.

„Budite uvereni da će naše članstvo konsolidovati demokratiju u regionu i služiti kao pozitivan primer za Zapadni Balkan. Kao buduća, 30. članica NATO, spremni smo da damo pozitivan primer i doprinesemo oblikovanju Zapadnog Balkana u miran, prosperitetan i demokratski region“, rekao je Zaev.

Makedonski premijer je istakao da će Vlada Makedonije u subotu, 14. jula, u 15 makedonskih gradova organizovati proslavu povodom dobijanja poziva za NATO i pozvao gradjane da se priključe.

„Dodjite da jedni drugima čestitamo zato što idemo napred, Makedonija ulazi u NATO i korača prema EU“, rekao je Zaev.

Najveća makedonska opoziciona stranka, nacionalistička VMRO DPMNE je ocenila da Makedonija u stvari i nije dobila poziv za NATO i da se radi o kompletnom neuspehu vlade Zorana Zaeva.

„Makedonija nije dobila ni neuslovljeni poziv za NATO, niti datum za početak pregovora sa EU. Makedonija sa SDSM doživljava potpun diplomatski fijasko“, rekao je lider te opozicione stranke Hristijan Mickoski u video izjavi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.