U trendu

Štrajk grčkih sindikata u sredu

Sindikat zaposlenih u državnoj službi ADEDI, drugi po veličini u Grčkoj, najavio je 24-časovni štrajk u sredu kada će Skupština najverovatnije glasati o novim merama štednje, o kojima je odluka doneta jutros u Briselu, kao uslov za novi trogodišnji paket kreditne pomoći.

„Pozivamo na 24-časovni štrajk, u vreme glasanja o antinarodnom sporazumu, i na demonstracija u 19.00, na Trgu Sintagma“, pred Skupštinom u Atini, piše u saopštenju ADEDI.

To je prvi štrajk zaposlenih u državnoj službi od izborne pobede stranke radikalne levice Aleksisa Ciprasa SIRIZA krajem januara. Ta stranka je bila organizator štrajkova i demonstracija protiv mera štednje od 2010. do kraja 2014. godine i protiv dva paketa mera štednje koje je Grčka uvela u zamenu za više od 240 milijardi evra kredita, u vreme prethodne vlade desnice i socijalista.

Sindikat lokalnih vlasti POE-OTA je takođe pozvao na 24-časovni štrajk u sredu.

ADEDI prvi skup održava večeras na Sintagmi, gde su najavljena dva druga protesta protiv mera štednje i ostanka u zoni evra – jedan organizovan preko društvenih mreža, a drugi na poziv vanparlamentarne stranke levice Antarsia (Pobuna).

Poslaničke grupe Sirize i male stranke Nezavisni Grci (13 poslanika), koje čine vladajuću koaliciju, sastaće se u utorak da bi razmotrile predloge zakona pre sastanka Skupštine u sredu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar