Studenti iz Zagreba: Hrvatsku i Srbiju muče isti problemi

Studentski zbor Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu danas je podržao proteste „Protiv diktature“ u Srbiji, navodeći da Hrvatsku i Srbiju muče isti problemi.

Borimo se solidarno pritiv samovolje pojedinaca, cenzure i instrumentalizacije medija, za besplatno i javno dostupno obrazovanje, koje ne može i ne sme služiti tržištu, obrazovanje koje treba da služi društvu i oslobodi se okova profita i kapitala, stoji u poruci studenata iz Zagreba.

Zahvaljujući na podršci, iz Beograda su pozvali na zajedničku borbu da „naši univerziteti i sveučilišta postanu mesta znanja i kritičkog promišljanja, a ne indoktrinacije; akademske autonomije, a ne partijske autokratije; institucije koje zadovoljavaju društvene i individualne potrebe, a ne potrebe tržišta“.

Zajedno sa ostatkom društva izloženi smo posledicama ekonomske krize i nemaštine koja većini uskraćuje materijalna sredstva za sticanje neophodnog obrazovanja osuđujući ih na prerani, nisko plaćeni rad, kako bi izdržavali sebe i svoje porodice. Zato protestujemo ne samo protiv ove vlasti, već se ujedno borimo za sasvim drugačije politike, stoji u saopštenju iz Beograda.

Kolegama i koleginicama u Zagrebu poručuju da prate i solidarišu se sa njihovom borbom za akademsku samoupravu, i sa predanim učešćem studenata i studentkinja, profesora i profesorica u borbi za Sveučilište lišeno stranačkih interesa, uticaja klera i institucionalnog nasilja.

Saopštenje su poslali studenti i studentkinje sa beogradskog protesta „Protiv diktature“, Studentski pokret Novi Sad, „Protest protiv diktature i sistema Novi Sad“ i „Protiv diktature Niš“, koji su i medijima prosledili i poruku studenata iz Zagreba.

(Tanjug)

Napišite komentar