U trendu

Studenti u Hrvatskoj prete protestima zbog poreske stope

Hrvatski studenti revoltirani su novim pravilima koje je utvrdila vlada premijera Andreja Plenkovića o oporezivanju studentskih zarada, na Fejsbuku je pokrenuta peticija i najavljuju proteste, ukoliko njihov zahtev za vraćanje poreske stope ne bude prihvaćen.

Poreznici će, naime, studentima otimati novac koji zarade, preneo je portal Index.hr s napomenom da je prag za oporezivanje studentskih zarada s 50.000 kuna u jednom danu i bez ikakve najave spušten na 15.000 kuna.

Ovakva odluka vlade je automatski izazvala akciju studenata, najpre putem online peticije, a potom i najavom protesta.

U peticiji koja je pokrenuta odmah nakon objavljivanja ove, kako se navodi, kontroverzne odluke i koja već broji preko 6.000 potpisa traži se da se vrati neoporeziv iznos na 50.000 kuna godišnje.

Studenti se organizuju putem Fejsbuka i najavljuju proteste u slučaju da se njihovi zahtevi ne uvaže.

U kratkom roku skupljeno je preko 1.500 potpisa, a broj raste iz minuta u minut.

“Ajmo ljudi, skupilo nas se 140 u par minuta, šerujte stranicu, zovite prijatelje, ako peticije i medijski istupi ne daju nikakve rezultate, ići će se u proteste. Zadnji veliki protest u Hrvatskoj je bio davne 1996 godine. Dignimo glas!”, stoji na Fejsbuk stranici.

Studente je ova odluka ostavila u šoku, posebno s obzirom na obećanja HDZ-a u predizbornoj kampanji prema kojima su studenti trebali moći zaraditi bez straha od oporezivanja i pomoći roditeljima u finansiranju studija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar