U trendu

Sud Sanaderu ponovo odbio kauciju

Vanraspravno veće Županijskog suda u Zagrebu ponovo je danas odbilo kauciju koja je ponuđena za izlazak iz istražnog zatvora bivšeg premijera i predsednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Ive Sanadera.

Odbrana bivšeg premijera predložila je sudu sedam nekretnina u vrednosti 12,4 miliona kuna (1, 6 miliona evra) koliko mu je ranije određeno za odbranu sa slobode u slučaju Fimi-medija.

Nekretnine su ponuđene kao zalog za njegov izlazak iz istražnog zatvora u kojem se nalazi već skoro tri godine. Nekretnine su u vlasništvu Sanaderovih prijatelja iz HDZ-a Luke Bebića, Jerka Rošina i Maria Zubovića, kao i supruge Mirjane.

Sanaderovi advokati nisu davali izjave za novinare.

Postoji mogućnost žalbe Vrhovnog sudu, ali, kako je objašnjeno Beti u zagrebačkom sudu, odbrana može u bilo kojem trenutku  dostaviti i novi predlog za kauciju.

Vanraspravno veće Županijskog suda u Zagrebu odbilo je nedavno zahtev Sanaderove odbrane da se kao kaucija za njegovo puštanje iz istražnog zatvora priznaju dve nekretnine u Zagrebu u vlasništvu njegove supruga Mirjane i advokata Gorana Suića.

Kao razlog za odbijanje nekretnina tada je navedeno da Suićeva kuća nema upotrebnu i građevinsku dozvolu, a da trećina kuće koju je nudila Mirjana Sanader nije etažirana.

Vrhovni sud nedavno je ukinuo prvostepene presude za korupciju bivšem premijeru i njegovoj bivšoj stranci Hrvatskoj demokratskoj zajednici (HDZ) zbog teške povrede krivičnog postupka i povrede prava na pošteno suđenje.

Ceo slučaj Fimi-medija, koji uključuje optužbe protiv još devet fizičkih i pravnih lica, vraćen je na ponovljeno suđenje zagrebačkog Županijskom sudu.

Sanaderu je, međutim određen istražni zatvor zbog opasnosti od bekstva, koji je zamenjen kaucijom u iznosu od 12,4 miliona kuna.

Sanader je u tom slučaju bio osuđen na devet godina zatvora i oduzimanje oko dva miliona evra protivpravne imovinske koristi.

HDZ, kao prva stranka osuđena za korupciju, kažnjen je s pet miliona kuna (oko 660.000 evra) i oduzimanjem oko 24 miliona kuna (oko 3,2 miliona evra) nezakonite koristi.

Ustavni sud nedavno je ukinuo i prvu pravosnažnu presudu od osam i po godina zatvora bivšem premijeru Ivi Sanaderu u slučajevima Hipo banka i Ina-MOL i vratio ceo slučaj na ponovno suđenje Županijskom sudu u Zagrebu.

U toku je i suđenje u slučaju Planinska u kojem je optužen za primanje 17 miliona kuna „provizije“, nakon što je Ministarstvo regionalnog razvoja kupilo zgradu od firme bivšeg HDZ-ova saborskog poslanika i vlasnika lanca mesara Stjepana Fiolića.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike