U trendu

Sud u Bijelom Polju osudio lekare zbog zaraze beba i smrti jedne od njih

Viši sud u Bijelom Polju osudio je danas lekare tamošnje bolnice na višemjesečne kazne zatvora i kućnog pritvora, zbog infekcije pet beba u porodilištu od kojih je jedna umrla novembra 2014. godine.

Tomislav Jeremić i Haka Tahirović osuđeni su na po sedam meseci zatvora, a Zvonko Puletić i Jela Cimbaljević na šest mjeseci kućnog pritvora, preneli su mediji presudu suda.

Oni su kažnjeni zbog izvršenja „teškog dela protiv zdravlja ljudi“, jer nisu sprečili infekciju.

Inficirane bebe su iz bolnice u Bijelom Polju prenete u Klinički centar Crne Gore u Podgorici, ali je jedna umrla.

Tadašnji direktor Opšte bolnice u Bijelom Polju, sada osudjeni lekar Tomislav Jeremić, podneo je ostavku po izbijanju infekcije i smrti bebe.

Nalazom Sudsko-medicinskog odbora u Beogradu dokazano je da se u Opštoj bolnici radilo o infekciji „neonatalne sepse i da su smrt jedne, a oboljenja preostale četiri bebe usledila zbog toga“.

„Utvrdjeno je da je do toga došlo zbog loših higijenskih uslova u odeljenjima ginekologije i neonatologije, i brojnih propusta medicinskih radnika… Da su lekari postupali u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti (da su nakon otkrivanja zaraze preduzeli propisane mere…), spriječilo bi se širenje infekcije i nastanak epidemije“, utvrdili su veštaci iz Beograda.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar