najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Suđenje Oriću odloženo do odluke iz Haga

Suđenje ratnom komandantu bošnjačkih snaga u Srebrenici Naseru Oriću odloženo je do odluke Haškog tribunala o zahtevu da se postupak protiv njega obustavi, objavio je danas BIRN (Balkanska mreža za istraživačko novinarstvo).

Orićeva braniteljka Lejla Čović izjavila je na statusnoj konferenciji pred Sudom BiH da je podnet zahtev Sudu u Hagu da se naredi obustava postupka, jer kako je navela, Orić je još 2008. pravosnažno oslobođen krivice za iste zločine za koje je optužen.

„Danas smo dobili odgovor Haškog tužilaštva i mi nameravamo da do kraja dana podnesemo svoj odgovor. Nakon toga se samo čeka odluka“, kazala je Čović.

Ona je rekla da je teško reći kada će biti donesena odluka i dodala da sud u Hagu može naložiti i održavanje ročišta pre njenog donošenja.

Orićeva Odbrana je početkom novembra zatražila da se naredi Sudu BiH da „trajno obustavi postupak“, istakavši da mu se ne može dva puta suditi za isto delo.

Sud BiH je sredinom septembra ove godine potvrdio optužnicu kojom se Naser Orić i Sabahudin Muhić terete za zločine protiv ratnih zarobljenika počinjene na području Bratunca i Srebrenice.

Orić, bivši komandant bošnjačkih snaga u Srebrenici, i Muhić, pripadnik ovih snaga, optuženi su da su 1992. godine u mestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili tri zarobljenika srpske nacionalnosti.

Sudija Šaban Maksumić rekao je da će datum početka suđenja biti određen nakon održavanja nove statusne konferencije 22. decembra, do kada se, kako je naveo, nada da će biti donesena odluka u Hagu.

Tužilac Miroslav Janjić je na statusnoj konferenciji izneo plan izvođenja dokaza, dodavši da namerava pozvati 30 svedoka, od kojih će samo jedan imati mere zaštite.

Janjić je kazao da je Tužilaštvo odustalo od pozivanja svedoka Samira Avdića, za kojeg je odbrana dostavila audiosnimak na kojem se čuje kako od optuženog traži da mu pomogne da se vrati u BiH i da se nalazi u Srbiji pod prisilom, a da će zauzvrat svedočiti u korist odbrane.

Odbrane Orića i Muhića su kazale da će plan svojih dokaza izneti nakon što Državno tužilaštvo završi s izvođenjem dokaza.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike