U trendu

Sukob u Sobranju Makedonije, Zakon o jezicima ipak donet

Poslanik VMRO DPMNE i bivši premijer Makedonije Nikola Gruevski danas je  nasrnuo na predsednika Sobranja Talata Džaferija kada je pokušao da stavi na glasanje Zakon o jezicima uprkos protivljenu te opozicione paprtije.   

Kada je Džeferi nameravao da ponovno stavi na glasanje Zakon o upotrebi jezika, poslanici VMRO DPMNE su izašli pred mesto gde sedi predsednik parlamenta, te je Gruevski da bi sprečio Džaferija da vodi sednicu počeo da udara po zvoncetu i da mu rastura dokumente, i prosuo čašu vode u pravcu Džaferija.

Pošto Džaferi nije prihvati zahtev VMRO DPMNE i zakon vrati na raspravu, Gruevski se popeo iza mesta gde sedi predsednik, stao mu iza ledja i isključio mikrofon.

Kada Džaferi je prekinuo sednicu na 15 minuta i krenuo da izadje, Gruevski mu je preprečio put i uneo mu se u lice, te je intervenisalo obezbedjenje, razdvojivši ih.

Najveća opoziciona partija VMRO DPMNE se protivi ponovnom glasanju za zakon kojim se proširuje upotreba albanskog jezika u obliku u kojem ga je usvojila vladajuća većina. Taj zakon je predsednik Makedonije Djordje Ivanov 17. januara odbio da potpiše, osporavajući ustavnost, a poslanici  VMRO DPMNE su potom podneli više od 35.000 amadmana.

Posle petnaestominutne pauze, poslanička većina je sa 64 glasa po drugi put izlglasala Zakon o jezicima, uz protivljenje poslanika VMRO DPMNE koji su ponovo opkolili predsednika parlamenta.

Opoziciona partija je optužila vladajuću većinu da donosi zakon na silu, kršeći Poslovnik Sobranja.

Dok je Džaferi tražio da se glasanje ponovi dizanjem ruke i opet prebroji, Gruevski ga je vukao za ruku, ali bez efekta.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike