Super vizor za Brčko nije saglasan sa referendumom

Supervizor za Brčko distrikt Brus Berton nije dao saglasnost za održavanje referenduma o 9. januaru – Danu Republike u tom distriktu za građane koji imaju državljanstvo Srpske.

Foto: Beta

Foto: Beta

Berton je danas odgovorio na pismo gradonačelnika Brčkog Ante Domića kojim je tražena saglasnost supervizora, saopšteno je iz OHR-a.

„Visoki predstavnik je jasno rekao da je odluka o održavanju referenduma u vezi sa danom Republike Srpske neustavna i da je suprotna odluci Ustavnog suda BiH. Ja sam stoga odlučio da ne dam svoju saglasnost za održavanje referenduma Republike Srpske na teritoriji Brčko distrikta“, naveo je Berton u odgovoru Domiću.

U saopštenju se navodi da nalog supervizora, donesen 2007, propisuje da se referendumi na teritoriji Brčko distrikta mogu održavati isključivo uz prethodnu saglasnost supervizora za Brčko u pisanoj formi, te da se sprovode isključivo pod uslovima koje odobri supervizor za Brčko distrikt.

Svrha ove mere je da se obezbedi da su referendumi koji se održavaju u Distriktu u skladu sa domaćim i međunarodnim zakonima, a posebno sa Opštim okvirnim sporazumom za mir u BiH, saopšteno je OHR-a.

Referencum o Danu Republike Srpske zakazan je za 25. septembar.

(Tanjug)

Ostavite komentar

Ostavite komentar