U trendu

Sutra ćemo imati mandatra ili raspisujem izbore

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović izjavila je večeras da su je lideri Domoljubne koalicije i Mosta obavestili da imaju parlamentarnu većinu i dodala da će Hrvatska do sutra uveče ili imati mandatara ili će ona će raspisati nove izbore.

„Sutra popodne održaću peti i poslednji krug konsultacija. Do sutra uveče ili ćemo imati mandatara ili ću ja imenovati privremenu vladu i raspisati izbore“, rekla je Grabar Kitarović posle konsultacija na koje su zajedno došli Tomislav Karamarko i Božo Petrov.

Karamarko je rekao da su Petrov i on predsednici pokazali 78 potpisa i zatražili još 24 sata za dogovor o mandataru.

„Mi smo predsednici pokazali 78 potpisa i da raspolažemo saborskom većinom. 63 naša potpisa i 15 Mosta. Sutra imamo konsultacije s predsednicom kada ćemo definisati mandatara. Nastojaćemo da to bude nestranačka, stručna osoba kakva će biti i cela vlada, reformska“, rekao je Karamarko.

Dodao je da on „verovatno neće biti mandatar“. „Oko toga ćemo s kolegama iz Mosta otvoreno porazgovarati. Može biti i iz Mosta, ali nastojaćemo da bude stručna osoba“, dodao je.

Petrov je rekao da je cilj Mosta od početka bio stručna, reformska vlada i nestranački mandatar i izrazio nadu da će to biti definisano do sutra do 18 sati.

Božo Petrov i Tomislav Karamarko zajedno su došli na konsultacije.

Grabar-Kitarović zakazala je za danas u 18.00 novi krug konsultacija o mandataru, pošto su propali pregovori Mosta i leve koalicije Hrvatska raste koju predvodi Socijaldemokratska partija (SDP) dosadašnjeg premijera Zorana Milanovića. Predsednik HDZ-a Tomislav Karamarko prethodno je rekao da je spreman da nastavi pregovore s Mostom o novoj vladi.

Petrov, koji je po dogovoru SDP-a i Mosta trebalo da bude mandatar, danas je priredio novo iznenađenje u pregovorima o formiranju vlasti. On je rekao da prekida pregovore sa SDP-om, jer je navodno leva koalicija u protekla dva dana dok su trajali pregovori pokušala da nagovori neke njihove poslanika da u slučaju da pregovori između dve strane ne uspeju, podrže Milanovića kao mandatara.

Milanović je odbacio optužbe da je leva koalicija nagovarala poslanike Mosta da podrže njega i naglasio da je podrška Petrovu kao mandataru bila iskrena.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.