U trendu

Sutra izbor nove vlade u Makedoniji

Lideri četiri najveće makedonske političke partije složili su se o održavanju prevremenih parlamentarnih izbora 11. decembra, a vlada koja treba da organizuje izbore, u skladu sa ranijim dogovorom, biće izabrana sutra.

Izborima treba da bude okončana godinu i po dana duga kriza, zbog afere sa prisluškivanjem, i otvoren put za ključne reforme i napredak Makedonije u evroatlantskim integracijama.

Pod pritiskom Evropske unije i NATO, makedonski parlament u maju je odložio izbore zakazane za 5. jun. Parlament je tada bio suočen sa kritikama jer bi bojkot kojim je opozicija pretila, doveo u pitanje legitimitet izbora.

Predsednici makedonskih političkih partija rekli su 31. avgusta novinarima da je sporazum o izborima u decembru postignut nakon šestočasovnog sastanka.

Sporazumom partija predvidjeno je da se 100 dana pre glasanja izabere tehnička vlada u kojoj će biti i predstavnici opozicije. Ta vlada treba da obezbedi uslove za slobodne i poštene izbore.

Tehnička vlada, piše danas skopski Dnevnik, biće izabrana 2. septembra i na njenom čelu ponovo će biti Emil Dimitriev, 60 dana pre izbora biće raspušten parlament, a izborna kampanja treba da počne 20. novembra.

Lider opozicionog Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoran Zaev rekao je da će opozicione partije biti deo te vlade.

Istovremeno je lider vladajuće VMRO DPMNE i bivši premijer Nikola Gruevski kazao da mu je „drago što su socijaldemokrate u situaciji u kojoj više ne mogu da izbegnu izbore“, preneo je danas EurActiv.com.

Gruevski je ranije optužio svoje rivale da od kako je izbio skandal sa prisluškivanjem pokušavaju da izbegnu izbore u strahu da će ih izgubiti.

Makedonija je u krizi od februara 2015, kada je opozicija optužila tadašnjeg premijera Gruevskog i njegove ljude za prisluškivanje više od 20.000 gradjana.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini i evropski komesar za politiku susedstva i pregovore o proširenju Johanes Han u zajedničkom saopštenju su pozdravili dogovor vodećih makedonskih političkih partija o održavanju izbora.

Mogerini i Han su pozvali lidere VMRO DPMNE, SDSM i dve stranke makedonskih Albanaca – Demokratske partije Albanaca (DPA) i Demokratske unije za integracije (DUI), da strogo poštuju izborni proces.

„Pozivamo sve partije da strogo poštuju kredibilan izborni proces, omoguće svim gradjanima slobodu izbora, i posle izbora, izaberu vladu koja će se baviti ključnim reformama i raditi u interesu svih gradjana“, navodi se u saopštenju.

Na kraju saopštenja Mogerini i Han ističu da će „EU nastaviti da podržava proces (izlaska iz krize) i pomoći Makedoniji da se vrati na evroatlantski put“.

Makedonija želi da udje u EU i NATO, ali je njeno pristupanje u blokadi zbog spora oko imena zemlje sa Grčkom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.