U trendu

Sutra komemoracija ubijenim Srbima u Plavnu i Gruboru

ZAGREB – U hrvatskom selu Plavno i njegovom zaseoku Grubor, kod Knina, sutra će biti organizovana komemoracija civilnim žrtvama ubijenim tokom vojno-policijske akcija Oluja, kojoj će prisustvovati i izaslanik srpskog predsednika Veran Matić.

Komemoraciju svake godine organizuju Srpsko narodno veće i Veće srpske nacionalne manjine šibensko – kninske županije.

Komemoracija u Plavnom biće održana pored krsta postavljenog za žrtve tog sela, a nastaviće se i u njegovom zaseoku Grubori, kod spomen obeležja civilnim žrtvama.

Komemoraciji će prisustvovati potpredsednik hrvatske vlade Boris Milošević, predsednik SNV i poslanik Milorad Pupovac, kao i drugi pripadnici SNV, SDŠ i predstavnici šibenske i kninske lokalne zajednice.

„Umesto efikasnog otkrivanja odgovornih za ubistvo civila …., samo zato što su bili Srbi, i paljenje kuća u zaseoku Grubori, samo zato što u njima žive Srbi, na delu je bila sramotna konstrukcija o izmišljenom četničkom napadu i bešćutna ignorancija ratnog zločina protiv civilnog stanovništva“, stoji u odluci Vrhovnog suda Hrvatske kojom je u septembru 2019. potvrđena oslobađajuća prvostepena presuda donesena u ponovljenom postupku protiv optuženih Frane Drlje i Bože Krajine, pripadnika ATJ Lučko, podsetio je portal hrvatskog portala Novosti.

U Gruborima su 25. avgusta 1995. pripadnici ATJ Lučko počinili zločin nad šestero srpskih civila.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.