U trendu

Sutra panel o Zapadnom Balkanu u okviru Bledskog forumu

BLED – Trinaesti godišnji Bledski Strateški Forum počeo je danas govorima najviših slovenačkih zvaničnika.

Sutra će jedna od tema 24 panela ovog Foruma biti i budućnost Zapadnog Balkana.

Panel „Zapadni Balkan: Izgubljene godine ili nova nada?“ organizovan je u partnerstvu sa Evropskim Fondom za Balkan (EFB) i biće posvećen političkim aspektima evropskih integracija regiona.

„Pre pet godina, bila je dovoljna samo jedna rečenica predsednika Evropske komisije da probudi sumnje i strah povodom vere u politiku proširenja i Zapadni Blakan. Posle nekoliko godina nesigurnosti, ponovo je jedna rečenica istog predsednika bila dovoljna da oživi nadu i entuzijazam regiona, koji je u prošlosti mnogo više ulagao u spoljni izgled nego u unutrašnje reforme“, piše u najavi panela.

Učesnici panela će pokušati da odgovore na pitanje, na koji način će godine slabog napredovanja biti zamenjene brzom i uspešnom transformacijom društva?

Takođe, učesnici će pokušati da daju odgovor na temu: da li će političke elite biti spremne da se prihvate reformi koje bi ih mogle koštati privilegija i funkcija i može li civilno društvo da pokreće i vodi računa o ovim promenama?

Moderator panela biće Tim Džuda, novinar britanskog Ekonomista, pisac i proučavalac prilika na Balkanu.

Uvodni govor održače Adnan Ćerimagić, analitičar Evropske inicijative za stabilnost.

Među govornicama će se naći i Florijan Biber, profesor Istorije i politike jugoistočne Evrope na Univerzitetu u Gracu i koordinator Savetodavne grupe za javnu politiku Balkan u Evropi (BiEPAG), ministar spoljnih poslova Crne Gore Srđan Darmanović. Na panelu će učestvovati i potpredsednik kosovske vlade Enver Hodžaj, predsednik upravnog odbora Centra za evropske politike Srđan Majstorović, izvršna direktorka Evropskog fonda za Balkan Hedvig Morvai i drugi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar