U trendu

Sutra prvi krug predsedničkih izbora u Sloveniji

Građani Slovenije sutra glasaju u prvom krugu predsedničkih izbora, a ankete pokazuju da niko od kandidata neće osvojiti više od 50 odsto glasova, koliko je neophodno za pobedu.

Na izborima učestvuje sedam kandidata, od kojih se troje smatraju relevantnim. To su bivši šef diplomatije Anže Logar, advokatica i borkinja za ljudska prava Nataša Pirc Musar i kandidat vladajuće koalicije Milan Brglez.

Ako sutra ne bude pobednika, dva kandidata sa najviše glasova ući će u drugi krug 13. novembra. Prema najnovijim anketama, Logar može da računa na ulazak u drugi krug, dok se Pirc Musar i Brglez bore za drugo mesto.

Izbori se smatraju testom za liberalnu vladu Roberta Goloba koja je smenila kabinet populiste Janeza Janše pre šest meseci, posle parlamentarnih izbora 24. aprila, u jeku krize podstaknute ruskim ratom protiv Ukrajine.

Logar, član Janšine Slovenačke demokratske stranke, ima podršku oko 30 odsto birača, prema najnovijim anketama.

Iako je u Janšinoj vladi bio ministar spoljnih poslova, 46-godišnji Logar je u kampanji nastojao da prikaže sebe kao umerenog kandidata, izbegavajući oštru retoriku svojstvenu bivšem premijeru.

Nezavisna kandidatkinja Nataša Pirc Musar, advokatica specijalizovana za zaštitu ličnih podataka i nekadašnja novinarka, prema anketama može da računa na oko 20 odsto glasova.

Ako pobedi na izborima, 54-godišnja centristkinja Pirc Musar, koja je zastupala i suprugu bivšeg američkog predsednika Melaniju Tramp, postaće prva predsednica Slovenije.

Prema anketama, iza Pirc Musar je član vladajućih Socijalnih demokrata, 55-godišnji Milan Brglez, poslanik Evropskog parlamenta i bivši predsednik parlamenta Slovenije. Brglez, koga podržava i Pokret Sloboda premijera Goloba, prema anketama ima podršku oko 17 odsto birača.

Ako bi u drugi krug ušli Logar i Pirc Musar, većina bi podržala centrističku kandidatkinju. U slučaju duela Logara i Brgleza, veće šanse bi imao bivši šef diplomatije. Ako bi se u drugom krugu našli Pirc Musar i Brglez, veće izglede bi imao kandidat vladajuće koalicije, pokazuju ankete.

Na izborima učestvuju i nezavisni kandidat Vladimir Prebilič, gradonačelnik Kočevja, zatim ginekološkinja Sabina Senčar, poslanik stranke Levica Miha Kordiš i član desne Nove Slovenije Janez Cigler Kralj, bivši ministar rada.

Pobednik izbora će naslediti centristu Boruta Pahora kome drugi petogodišnji predsednički mandat ističe u decembru, a Ustav mu ne dozvoljava da se kandiduje za treći.

Funkcija predsednika Slovenije je pretežno ceremonijalna, ali šef države, koji je i vrhovni komandant oružanih snaga, uživa autoritet jer ga građani neposredno biraju.

Pobednik izbora biće peti predsednik Slovenije od proglašenja nezavisnosti 1991. godine. Na čelu države od tada su bili Milan Kučan (1991-2002), Janez Drnovšek (2002-2007), Danilo Tirk (2007-2012) i Borut Pahor (2012-2022).

Predizborna kampanja završena je juče, pošto je u ponoć stupila na snagu izborna tišina koja traje do zatvaranja birališta, u nedelju u 19 časova.

Pravo glasa na sutrašnjim izborima ima 1.694.429 birača.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar