U trendu

Svađa zbog Ananove smrti: Čović i Ivanić se ogradili od Bakira

SARAJEVO – Članovi Predsedništva BiH Dragan Čović i Mladen Ivanić ogradili su se danas od saopštenja za javnost koje je u nedelju poslao predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović povodom smrti bivšeg generalnog sekretara UN-a Kofija Anana.

Oni su u zajedničkom saopštenju naveli da Izetbegović ne može istupati u ime cele institucije ukoliko za to nema saglasnosti druga dva člana Predsedništva BiH, već iskl?učivo kao član Predsedništva BiH iz redova bošnjačkog naroda, prenosi Klix.ba.

„Kolega Izetbegović nije mogao, bez prethodne konsultacije, u ime Predsedništva BiH da objavi telegram saučešća i saopštenje za javnost koje, osim izraza saosećanja, duboko zadire u domen neprihvatl?ive političke kvalifikacije. Ne delimo ocene koje je kolega Izetbegović uputio u tekstu povodom smrti bivšeg generalnog sekretara UN Kofija Annana i osuđujemo ovakvu zloupotrebu pozicije predsjedavajućeg Predsjedništva BiH“, naveli su oni u saopštenju.

Izetbegović je u saopštenju, između ostalog, napisao da je Anan bio svedok i učesnik „najtežih propusta i grešaka UN koje su dovele do genocida u Srebrenici“, kao i da je njegova osobina da prizna grešku „olakšala put traženja istine za žrtve genocida i njihove porodice, koja je potvrđena presudama međunarodnih krivičnih sudova“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.